Tizenkilenc óra, ötven megálló – mutatjuk a Pozsony–Oostende vasúti járatot számokban

Korcsmáros Gábor   ·   2023.11.23. 20:00
LEP

A Leo Express megerősítette szándékát Belgium és Pozsony közötti közvetlen vasúti kapcsolat elindítására. 

A spanyol Renfe vasúttársaság részleges tulajdonában lévő Leo Express komolyan gondolja azon törekvéseit, hogy Pozsony és a belga tengerparti város, Oostende között 2024. decemberétől közvetlen vasúti járatot indít. A menetvonali kérelmet már be is adták az egyes országok illetékes hatóságainak, így várhatóan a jövő év végén esedékes menetrendváltástól indulhat is a nem mindennapi célállomásokkal kecsegtető közvetlen járat, amit egyébként egyből naponta terveznek közlekedtetni. 

A belga pályavasúti hatóság oldalán a járat teljes menetrendje megtalálható, miszerint Pozsonyból a vonat 6 óra 20 perckor gördül ki, majd egy teljes napot átutazva 1 óra 37 perckor fog megérkezni a belga végállomásra, az Északi-tenger partján fekvő Oostendébe. A közvetlen járat Csehországon és Németországon át jut el Belgiumba, Brüsszel két pályaudvarát is érintve. Csehországban nem érintené Brno állomást, hanem Olmütz érintésével jutna föl Prágába, ahonnan Drezda és Lipcse, továbbá Magdeburg, Dortmund és a Ruhr-vidék több állomásait is kiszolgálva jutna el Belgiumba. Az ellenkező irányban is reggel 6 óra után 15 perccel indul majd a járat, Pozsonyba pedig éjjel 1 óra 13 perckor érkezik meg. 

Ami a vonat összeállítását illeti, a Leo Express tájékoztatása szerint klasszikus mozdonyos szerelvényeket vetnek majd be a járatra, nem kell tehát attól tartani, hogy egy elővárosi kirohanós Flirten kellene tölteni az utasnak egy csaknem teljes napot. Annak ellenére, hogy a Leo Express eddig inkább a nagy és merész álmok álmodója hírében állt, az álmok megvalósításával viszont már voltak nehézségek, most, hogy egy Renfe méretű erős befektető állt a cseh magánvasúttársaság mögé, látszik a tenni akarás és bizonyítás is. Nemrég írtunk a révkomáromi vonal átvételéről, ez is élő példája annak, hogy eddigi álmai megvalósításának mezejére lépett végre a pástétomgyáros (Hamé) fiának cége.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek