Toborzási kampányba kezdett a ZSSK, mert nincs ki vezesse a vonatokat

Korcsmáros Gábor   ·   2024.09.07. 12:00
nabor

Az átlagkereset a vasúttársaságnál 2050 euró, egy mozdonyvezető akár 2330 eurót is kereshet havonta. Bruttóban.

Egyre nagyobb gondot okoz, és egyre több foglalkoztatási kört érint a szlovák személyszállító vasúttársaságnál is a szakképzett munkaerő hiánya. Kevés a mozdonyvezető, a forgalomirányító, az utaskísérő személyzet, a karbantartó, a lakatos, és még sorolhatnánk. Regionális különbségek is vannak, Pozsonyban és környékén például nagyon nagy problémát okoz a humán erőforrás hiánya. Itt már ösztönzési elemeket is bevetnek (lakhatási támogatás), hogy az ország nyugati szegletébe csalogassák a munkavállalókat, akár többszáz kilométer távolságról is. 

Legújabban azt találták ki a ZSSK-nál, hogy toborzási kampányt indítanak, hogy valamennyire enyhítsék a munkaerőhiányt, még láthatóbbá, attraktívabbá téve a vasúttársaságot a közvélemény szemében. Nem ügynökséget bíztak meg, hanem a kampányban szereplő összes vasutas valódi munkavállalója a vasúttársaságnak. A kampány a „Mozgásban tartjuk Szlovákiát“ nevet viseli. Elsődleges célja a toborzás, de valamelyest a meglévő munkavállalók számára is szeretnék üzenni, hogy a vasúttársaságnál az utasokon kívül a dolgozók vannak az első helyen, nem pedig a vas.

Peter Helexa, vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a ZSSK a jövőben is be akar fektetni a munkakörülmények javításába, a bérek növelésébe, valamint a munkavállalók oktatásának és karrierépítésének támogatásába. A ZSSK-nál idén az átlagbér bruttó 2050 euró, a mozdonyvezetők esetében 2330 euró. Előbbi összeg egy gyermektelen munkavállaló esetében nettó 1530, egy kétgyermekesnél 1800 eurót jelent. A nemzeti fuvarozó több szakma esetében toborzási támogatást és különböző munkavállalói juttatásokat is kínál (pédául fényképes igazolvány).  

A ZSSK már több éve támogatja a duális képzést is, csak a tavalyi tanévben nyolcvannégy középiskolás végezett el különböző műszaki képzést, miután azonnal állást kaptak a ZSSK-nál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek