Tombol a tél a Balkánon is

MTI   ·   2012.02.05. 16:03

Szerbiában körülbelül hetvenezer embert zárt el a havazás a külvilágtól. Több mint 550 hókotró és egyéb gép, továbbá 1500 tűzoltó és mentő, 300 egészségügyi alkalmazott és ezernél is több köztisztasági alkalmazott végzi a hó eltakarítását, és próbál eljutni az elzárt településekre. Országosan még mindig több mint ötezer helyi és alsóbbrendű út járhatatlan. A nagy hideg és havazás miatt kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma, egy eltűntet még keresnek, és a szombati 27 helyett már 32 községben van rendkívüli állapot. Predrag Maric, a szerb belügyminisztérium válságtanácsának vezetője közölte: vasárnap estig döntés születik, hogy bevezetik-e országosan a rendkívüli állapotot Szerbiában.

Akárcsak pénteken Szerbiában, vasárnap Pristinában is bejelentették, hogy 10-éig szünetel a tanítás a koszovói iskolákban.

Bosznia-Hercegovinában, Mostar közelében vasárnap délelőtt kiszabadult a hó fogságából az az autóbusz, amely még pénteken délelőtt indult el a dél-bánáti Versecről, hogy Mostarba szállítsa a kosárlabda klub tagjait. A bosnyák tengerparton fekvő Neumban szombat óta szünetel az áramszolgáltatás, mert az ítéletidőben két távvezeték ledőlt.

Montenegró északi területei a hótorlaszok miatt gyakorlatilag el vannak vágva az ország többi részétől. A terület csak vonattal közelíthető meg. Egyes helyeken a hó vastagsága eléri a két métert. Az országban rekordokat dönt az áramfogyasztás, a lakosságot takarékoskodásra szólították fel.

A lehullott nagy mennyiségű hó miatt járhatatlanok az utak Horvátország számos körzetében is, így Likában, Gorski Kotárban és Szlavónia egyes vidékein. Az Észak-Adria térségében, de főleg az Isztriai-félszigeten viharos erejű szél tombol. Rijeka térségében a széllökések tetőket téptek le, a kikötőben egy hajó elszabadult, mert elszakadt a horgonylánca. A rendkívüli hideg miatt sok helyen károk keletkeztek a víz- és gázvezetékekben.

Kapcsolódó hírek