Tulajdonosváltás a Wascosánál

iho/vasút   ·   2022.06.29. 12:00
wascosa_teher

A svájci Swiss Life Asset Managers és a Vauban Infrastructure Partners által kezelt alapok felvásárolták a vasúti teherkocsi-lízingcég tulajdonjogait az eddigi birtokos Philipp Müllertől és családjától.

Az új tulajdonosok szerint a nagyon vonzó és ellenálló vasúti piac haszonra fog szert tenni a megnövekedett modális részesedés által irányított strukturális hátszélből.

A Luzern-központú, 1964-ben alapított Wascosa járműparkja mára 15 ezernél is több tehervagonból áll, melyet több mint 230 bérlő lízingel húsznál is több európai országból. A Swiss Life Asset Managers és a Vauban Infrastructure Partners 2021 végén többségi, 88 százalékos részesedést szerzett a német vasútikocsi-tulajdonos Aves One-ban, mely a Wascosa kulcsfontosságú kereskedelmi partnere.

A Swiss Life Asset Managers és a Vauban a napokban bejelentett tranzakciót kommentálva azt várja, hogy a Wascosa profitálni fog az európai vasúti teherkocsipiac erős lendületéből és kedvező piaci kilátásából, miközben elhozzák szakértelmüket a vasúti és infrastrukturális piacokra. Philipp Müller beleegyezett abba, hogy továbbra is elnök maradjon.

A Vauban Infrastructure Partners vezető befektetési igazgatója és partnere, Christoph Bruguier elmondta: a Wascosa vezető ipari pozíciójával, erős márkaelismertségével, valamint az elmúlt évtizedekben egyre növekvő üzleti tevékenységével stratégiai helyzetben van ahhoz, hogy hozzájáruljon az európai teherszállítás dekarbonizációs trendjeihez és profitáljon azokból.

A Swiss Life Asset Managers infrastrukturális nemzetközi tőkerészlegének vezetője, Christoph Manser úgy véli, az európai vasúti szektor a cég infrastruktúra-portfóliójának fontos részét jelenti, valamint vonzó befektetéseket nyújt a befektetőknek a környezetet, a társadalmat és a vállalatvezetést magában foglaló, társadalmilag felelős pénzügyek vagy zöld pénzügyek néven is ismert ESG-keretrendszerre összpontosítva. A Wascosa az iparág egy kifejezetten innovatív, vezető úttörője, ezért nagy várakozással tekintenek az elé az értékteremtési lehetőség elé, amit a Wascosa képvisel.

A Macquarie Capital és a CA-CIB közös pénzügyi tanácsadóként, a Latham & Watkins pedig a Swiss Life Asset Managers és a Vauban jogi tanácsadójaként tevékenykedett – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek