Új menetrend Szlovákiában is

iho/vasút   ·   2011.12.12. 18:24

Északi szomszédunknál is életbe lépett a hétvégén az új menetrend. A legnagyobb változás, hogy az állam immár nem támogatja a Pozsony–Kassa vonalon közlekedő Intercity járatokat. A szlovák vasút (ZSSK) tehát kénytelen lesz saját zsebből megoldani a vonat közlekedését, ez pedig a jegyárak emelkedését vonja magával, mondta sajtótájékoztatóján Pavel Kravec, a ZSSK szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy ezen a vonaton a repülőjegyek árusításához hasonló rendszert vezetnek be, azaz annál olcsóbb a jegy, minél korábban veszi meg azt az utas. Jelenleg egy Pozsony–Kassa IC menetjegy egy útra, másodosztályra IC 21,26–23,26 euróba kerül, januártól pedig 20 és 24 euró között mozog majd a jegyár.

Az új rendszer szerinti jegyeket december 12-től vásárolhatják meg az utasok. Az intercityken utaskísérők is lesznek. Ők az első osztályon napilapokat és üdítőket szolgálnak fel díjmentesen, és fokozatosan az összes vonaton kiépítik a vezeték nélküli internetelérést (wifi) is.

Menetrendváltással betör a szlovák piacra a cseh RegioJet társaság. Decembertől a Zsolna–Ostrava–Prága, februártól pedig a Pozsony–Komárom járatot is a RegioJet üzemelteti majd.

Kapcsolódó hírek