Új Stadler-vonatokkal lehet utazni a svájci Alpokban

iho/vasút   ·   2023.06.25. 09:00
stadler_orion_mgb

A svájci Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) magán-vasúttársaság a napokban állította forgalomba első hat Orion motorvonatát.

A BVZ-csoporthoz tartozó társaság 37 háromrészes, keskeny, ezer milliméter nyomközű szerelvényt rendelt a hazai gyártótól. A több mint 400 millió eurós (hozzávetőlegesen bő 150 milliárd forintos) üzlet a vasúttársaság történetének legnagyobb járműbeszerzése.

Az Orion elnevezésű vonatok a Wallis kantonban, az egyik leghíresebb európai hegycsúcs, a Matterhorn közelében fekvő Zermatt és a Graubünden kantonban található Disentis között fognak közlekedni, áthaladva a tengerszint felett 2044 méteres magasságban húzódó Oberalp-hágón. A százhúsz kilométer per órás sebességre képes járművek száznegyven ülőhelyet kínálnak. Az első Orion tavaly szeptemberben készült el.

Az Orionokkal rövid időn belül már a második adag új motorvonatot állítja forgalomba a Stadler Svájcban: a Pilatus Bahnen június elején vette üzembe új, fogaskerekű szerelvényeit a világ legmeredekebb személyszállító vasútvonalának számító Pilátus-vasútonadja hírül a Rail Tech.

(Nyitóképünkön az MGB egyik Stadler Orionja a tavaly nyári futópróbák során. Kép forrása: MGB / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek