Új vasúti árufuvarozási kapcsolatokat kínál a barcelonai kikötőből a Maersk

iho/vasút   ·   2023.10.17. 12:00
barcelonai_kikoto

November elejétől már három franciaországi csomópontra: Toulouse-ba, Bordeaux-ba és Lyonba is közlekednek tehervonatok.

Az új szolgáltatás alternatívát kínál majd a Földközi-tenger franciaországi kikötőit az észak-európai kikötőkkel összekötő tengeri szállítási útvonalakkal szemben. A vasúti fuvarok tizenkét nappal csökkentik az ezen térségek között jelenleg elérhető tranzitidőt.

A Barcelona–Toulouse útvonalon hetente irányonként három fuvar áll majd rendelkezésre, a lyoni szolgáltatás viszont mindössze egyet fog kínálni. Bordeaux-ba nem lesz közvetlen fuvar, Toulouse-on keresztül lesz elérhető. A szolgáltatás spanyolországi útvonalát Tarragonán át Zaragozáig hosszabbítja meg a Maersk.

Az új fuvarokat a logisztikai vállalat tulajdonában álló APM Spain Railways vasúttársaság üzemelteti a Captrainnel és a Naviland Cargóval együttműködve. A vasúti kapcsolat kulcsfontosságú tényezői a partnerek által felhasznált interoperábilis mozdonyok lesznek, melyeknek köszönhetően gördülékenyen, rengeteg időt megspórolva lehet majd áthaladni a spanyol–francia határátmeneten, mivel így nem lesz szükség mozdonycserére vagy nyomtávváltásra.

A Maersk a Barcelonát Franciaországgal összekötő szolgáltatáson felül is hozott létre új fuvarlehetőséget az elmúlt időkben: Olaszország északi részén, a Vado Ligure-i kikötő és a veronai Porta Nuova terminál között indított fuvarokat, melyet a Maersk Italia és a Logtainer Connect együtt üzemeltet. Vado Ligure a Földközi-tenger egyik legfontosabb olyan kikötője, mely frissen előállított termékeket kezel, ennek megfelelően nagy hűtőterminállal rendelkezik. A kikötő a veronai terminálon kívül más regionális célállomásokhoz is kínál szállítási kapcsolatokat, többek között Milánóba, Padovába, Rubierába és Piacenzába, ahova hetente összesen tizenkét–tizennégy fuvart lehet igénybe venni – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a barcelonai kikötő vasúti terminálja. Kép forrása: Shutterstock / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek