Vakvágányon a cseh Pendolinók, szlovák intercityk

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.03.17. 12:00
kiskep_4

A ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság információi szerint keddtől, azaz március 17-étől korlátozzák az egyes járataikat a koronavírus-járvány miatt. Két lépcsőben állítják le a saját üzleti kockázatra üzemeltetett IC járatokat, kedden csak az IC 45 és IC 525 (Pozsony–Kassa) járatokat törlik, majd március 18-ától visszavonásig az összes IC járatot törlik pótlás nélkül. Ezzel egyidejűleg a háló- és fekvőhelyes kocsik kínálatát is redukálják.

Nincs most sem étkezőkocsi, sem mobilbár szolgáltatás sajnos... (fotó: Wagon Slovakia)

Bezárják a ZSSK ügyfélszolgálati pontjait is a vasútállomásokon, felfüggesztik a futárszolgáltatást is a vonatokon, bezárnak az emléktárgyakat értékesítő pontok is, a vasútállomásokon nem üzemelnek a csomagmegőrzők sem, és a talált tárgyak leadását is betiltják március 17-étől. A ZSSK egyúttal kéri az utazóközönséget, hogy jegyvásárláskor mindenki hesználjon szájmaszkot, vagy egyéb hasonló szájat és orrt takaró eszközt (akár sálat), valamint kérik, hogy lehetőleg a kártyás fizetést használják, hogy minimalizálják a személyes kontaktust.

Visszavágják a hálókocsis szolgáltatást is

A már előzőleg megszüntetett nemzetközi járatokat kivéve belföldön is szüneteltetik az autószállító szolgáltatást, valamint a háló- és fekvőhelyes kocsik számát a belföldi Pozsony–Kassa/Homonna járatokon is. Mindenkinek Single kategóriás éjjeli hálókocsi-kupét ajánlanak. Vasárnap óta visszavonásig szünetel az étkezőkocsi-szolgáltatás is Szlovákiában, sőt rendkívüli, hétvégi, vagy ha úgy tetszik, szombati menetrendet vezettek be visszavonásig.

Manapság a Tátra alatt sem látni a Pendolinót

Közben a csehek is léptek, a Pendolino járatokat, amelyek Prága és Ostrava között közlekednek, felfüggesztik keddtől, azok csak Prága és Cheb között közlekednek naponta kétszer, mint IC. Az ostravai járatokat március 23-áig törlik. A Regiojet közben elrendelte, hogy a helyfoglalási rendszerben ne osszanak egymás melletti helyekre jegyeket, például a hathelyes kupéban csak maximum négy fő utazzon. Az utasok közötti távolság legalább 1,9 méter kell, hogy legyen. A buszok esetében is hasonló intézkedést terveznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek