Valaha alig várták, hogy legyen: harmincéves a debreceni trolibusz-közlekedés

Balogh László   ·   2015.07.02. 21:15
00kicsi

A KPM Tanácsi Közlekedési Főosztálya 1977 szeptemberében utasította Szeged, Miskolc és Debrecen városok illetékes vezetőit, hogy végezzenek gazdasági számításokat, elemzéseket az esetleges trolibusz-közlekedés kialakítására és megindítására. Szegeden 1979-től, Miskolcon a mai napig sem közlekedik trolibusz.

A fejlesztési tervek összehangolása miatt az első debreceni trolibuszvonal végül 1985. július 2-án indult meg, a mai 2-es viszonylat vonalán. A 3-as viszonylat 1988-ban, a 4A viszonylaton a forgalom 1995-ben indult.

De térjünk vissza az első trolibuszvonal létrejöttéhez!

Az első debreceni trolibuszvonal kiépítését 1978. december 31-i határidővel tervezték a megszűnt 6-os villamos vonalán, azonban a telephelytől való távolsága miatt ezt a vonalat elvetették, viszont a kigondolt Segner tér–MGM vonal kiépítésére engedélyt kapott a város. 1981. februárjában az Utiber megrendelte a Kelettervtől a trolibuszépítési program I. és II. ütemének kivitelezési terveit. A Keletterv alvállalkozók bevonásával a beruházási programot 1983. április 5-ig elkészítette. Debrecen Megyei Jogú Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága a 118/1983 (VIII.2.) V.B. határozatával elfogadta a csökkentett tartalmú trolibusz I. ütem beruházási programot és a trolibusz indulási határidejét 1985.július 1-ére tűzte ki. Az I. ütem a 19-es autóbusz viszonylatot váltotta ki a Segner tér–Nyugati utca–Külsővásár tér–Erzsébet utca–Petőfi tér–Wesselényi utca–Hajnal utca–Benedek tér–Rakovszky Dániel utca–Kassai út–MGM 6,2 kilométer hosszú útvonalon. (1986. szeptember 1-jén meghosszabbították a vonalat a Köztemető főkapuig). Ez a vonal az eredeti tervekben még 7-es viszonylatként szerepelt volna.

A leendő trolibusz-szerelő csarnok építése<br>(fotók: magánarchívum, Gara Kálmán, DMJV Polgármesteri Hivatal Mikrofilmes adattár)

A DKV vezetése úgy döntött, hogy a felsővezetéket a svájci Kummler-Matter cég rendszerével valósítja meg. A megrendelt felsővezeték-alkatrészek összege 4,2 millió forintra rúgott. Az oszlopokat a hódmezővásárhelyi Fémtechnikai Vállalattól rendelték meg. A felsővezeték-rendszer kiépítésével párhuzamosan az elektromos táplálást is meg kellett valósítani, melyet a DKV Blaháné utcai központjából két földkábellel illetve légvezetékkel alakították ki. A trolibusztelepet a Salétrom utcán építették fel, ahonnan a Névtelen utcán jutott ki az 1985-ben beszerzett húsz ZIU-9 típusú trolibusz a forgalomba.

Trolibusztelep a Salétrom utcán

Az első tíz kocsi átadására 1985. április 25-én került sor az ekkor gyártásban lévő ZIU-682UV típusból, amely kialakításában lényegében megegyezik a budapesti ZIU-9 trolibuszokkal. A 9-301–9-320 pályaszámú trolibuszok mellé a DKV Miskolcról hat autóbuszt is beszerzett az esetleges meghibásodások esetére, trolibuszpótlóként. A buszokat azonban hamarosan, 1985 végén átadták a 6. számú Volánnak (ma Hajdú Volán Zrt.). Az elkövetkező években, 1988-ig összesen 34 trolit vásároltak, illetve három kocsit a BKV-tól vettek át használtan. A kocsik sorrendben a 9-301–9-337-es pályaszámokat kapták.

Megérkeztek az új trolibuszok a Szovjetunióból

1985. július 2-án 9 óra 30 perckor az Erzsébet és a Névtelen utca torkolatában Tier László, a Debreceni Városi Tanács elnökhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót a Közúti Beruházási Vállalat igazgatójának. Ezután dr. Ács István, a Városi Tanács Elnöke mondott avatóbeszédet, majd Urbán Lajos közlekedési miniszter átvágta a nemzetiszínű szalagot.

A trolibusz-üzem avatóünnepsége. A vendégek rövid próbautat tettek, majd megtekintették a Salétrom utcai telephelyet és javítóműhelyt. Ezen a napon a trolibuszok ingyen szállították az utasokat.  (E sorok írója aznap „lógott” az iskolai tanítás alól s egész nap trolizott...)

Forrás: Gara Kálmán, Beretvás Károly

A 9-315-ös trolibusz az Erzsébet utcára kanyarodik

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek