Van, ami javul, de van, amin már nem kell változtatni

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.11.21. 12:30
kiskep_00

A cseh vasúttársaság székházában zajlott az idei menetrend-bemutató. Az elmondottak alapján a Prága–Budapest vonalon lényegesen javul a már eddig is minőségi komfort a vasúton. A jövő évi menetrendi időszakban fokozatosan üzembe helyezik a Bdmpee sorozatú kupés kocsikból termessé átalakított és teljesen felújított vagonokat, amelyeket többek között a budapesti EC-járatokra helyezik.

Van amin már nem kell változtatni. Meleg volt a fogadtatás<br>(fotók: a szerző)

Az osztrákoktól vásárolt nyolcvan légkondicionált kocsi közül is kerülnek majd a budapesti járatokra. Lényegesen javul a komfort az éjjeli fekvőhelyes kocsik frontján, hiszen tíz Bcmz sorozatú ÖBB-től vásárolt kocsi is útra kel az új menetrendben, a vezérigazgató szavai szerint a Prága–Budapest viszonylaton közlekedő Metropol EN-vonaton is. Kiesnek tehát a bautzeni nyolcvanas évekbeli élemedett korú vagonok.

Ilyen kocsikban is utazhatunk jövőre Prágába

Ami a menetidőt illeti, az nagyban nem változik, részben a váci felújítás miatt sem rövidülhet. Nő a vonatok száma Szlovákia felé, napi szinten kétórás ütemben indulnak majd az EC-járatok Prága, Olmütz, Ostrava és Zsolna, valamint a Prága, Olmütz, Vsetín és Zsolna irányába, azaz napközben óránként indul szerelvány Zsolna (Žilina) felé. Az éjjeli járatoknál pici kozmetikai beavatkozásokat leszámítva marad minden a régiben.

Kezdődik a kérdezz-felelek játék

Németország felé lényeges változás nem lesz, talán csak annyi, hogy gyorsabb lesz az eljutás Amszterdamba, mert újra közvetlen járatként közlekedik majd a Phoenix EN, így nem veszít időt az utas a berlini kocsiátcsatolással. Ausztria felé, Linzbe rövidül a menetidő mindkét irányban. A Pendolinók világában Ostrava felé rövidül a menetidő, 351 kilométert 2 óra és 59 perc alatt tesznek meg a járatok. Naponta két Pendolinó-pár a nyugat-csehországi fürdővárosokba is ellátogat (Mariánské Lázně, Františkovy Lázně). Megszűnnek viszont a D1 Expresszek, amelyek Brno és Prága között közlekednek még december 14-éig. Az árván maradt wifis kocsikat a belföldi távolsági járatokra csoportosítják át.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek