Van itt pénz! Tízzel több CAF jön Budapestre

MTI/iho   ·   2014.04.23. 06:35

Összesen 47 új villamos kerülhet a fővárosba – derül ki a Magyar Közlönyből. Az előzményekhez tartozik, hogy a Fővárosi Önkormányzat villamos- és trolibeszerzési tenderét a kedvezményezett Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csak késve tudta lezárni, mert a tenderből kizárt Skoda megtámadta az eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A jogerős eredményt végül március 3-án hirdethették ki, emiatt néhány villamos átadása 2016-ra, az új uniós költségvetési ciklusra csúszott volna át, amelyet a 2013-ban lezárult ciklus támogatásából nem fizethettek ki.

A BKK az MTI megkeresésére közölte, ez a támogatási források részleges elvesztésével járt volna, ezért megállapodtak a spanyol CAF-fal arról, hogy felgyorsítják a gyártást, cserébe a BKK lehívja a tízdarabos opciót, amelynek gyártásában már magyar ipari szerepvállalás is lehet. A kormányrendelet ehhez biztosít milliárdos nagyságrendű pluszforrást, a 24 millió forintos többlet önrész vállalásáról pedig a Fővárosi Közgyűlés dönt.

A Budapestre érkező új CAF villamosok száma így 37-ről 47-re nő, ebből a hosszabb, 56 méteres, az 1-es vonalára szánt villamosok száma változatlan – tizenkét jármű – marad, a rövidebb járművek száma nő huszonötről harmincötre. A forrás biztosításához a támogatási szerződés, valamint a Fővárosi Önkormányzat és a BKK közötti megállapodást is módosítani kell, ezek előkészítése a BKK tájékoztatása szerint folyamatban van.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek