Vasútijárműlízing-vállalatot alapított Schleswig-Holstein tartomány

iho/vasút   ·   2024.07.17. 15:00
alstom_coradia_max_schleswigholstein

A Zug.SH elnevezésű cégnek köszönhetően csökkenni fognak a finanszírozási költségek és kibővülhet a vonatüzemeltetési szerződések potenciális ajánlattevőinek köre is.

A lízingcég fogja kifizetni az Alstomtól vásárolt negyvenkét, részben kétszintes Coradia Max villamos motorvonatot, melyeket a jövőbeli üzemeltető fog majd bérbe venni a 2027. decemberi menetrendváltástól a Mitte/Süd-West szolgáltatásokhoz, vagyis az RE7/70 jelű Kiel/Flensburg–Hamburg és az RB 61/71 Wrist/Itzehoe–Hamburg viszonylatokra.

Az észak-németországi tartomány közlekedési minisztere, Tobias von der Heide elmondta: azért volt szükség a Zug.SH létrehozására, mivel a magas kamatok miatt egyetlen pénzügyi szolgáltató sem adott be ajánlatot a Coradia Maxok finanszírozására. Schleswig-Holstein szerint a flotta harminc évre tervezett élettartama során összesen hetven–száztíz millió eurót (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 26–41 milliárd forintot) spórolhatnak meg a lízingcég által.

A miniszter kiemelte, a Zug.SH-val a tartomány továbbra is garantálja, hogy a jövőben kevésbé tőkeerős vasúttársaságok is részt vehessenek a vasúti szolgáltatásokra kiírt pályázatokon, mivel nem kell majd saját járműveket hozniuk, ezért nem kell saját finanszírozást kialakítaniuk sem – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a Schleswig-Holsteinbe szánt Alstom Coradia Maxok látványterve. Kép forrása: Alstom)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek