Vegyes üzemű dízelmozdonyt tesztelnek Lettországban

iho/vasút   ·   2019.04.13. 15:00
400px_ldz_csme3_vegyes

A vegyes üzemű, gázolajjal és gázzal egyaránt működő prototípus tolatómozdonyt két év alatt hozták létre, a hattengelyes, CSME3 6208 pályaszámú gép tesztjei tavaly nyáron kezdődtek meg. A lett nemzeti vasút Latvijas Dzelzceļš (LDz) számításai szerint az első tesztek alapján a vegyes üzemű dízelmozdonyok egy-egy példányával évente 31 ezer 800 euró, vagyis körülbelül tízmillió forint spórolható meg: habár az átalakítás költsége fennáll, a kibocsátás költségei a felére csökkenhetnek. A vasúttársaság várhatóan ősszel dönt a mozdony állandó használatba vételéről.

Gázolaj-gáz vegyes üzeművé alakítottak a lettek egy CSME3-as dízelmozdonyt. A projekttől az üzemeltetési költségek jelentős csökkenését várják, miközben a környezeti hatások is alacsonyabbak (kép forrása: Railway Gazette)

A mozdony nemzetközi szinten is felkeltette az érdeklődést: a francia GRDF gázszolgáltató és a szintén francia Lille városának képviselői is jelen voltak Rigában a jármű első nyilvános bemutatóján. Franciaország Hauts-de-France régiójának közlekedési alelnöke szerint az LDz fejlesztéséből tanulni lehet és inspirációt gyűjteni. Mivel a franciák 2025-re be szeretnék tiltani a dízelüzemű járműveket, rövid időn belül megvalósítható alternatívákra van szükség. A gáz előnye, hogy nem kell villamosítási programokra költeni.

Az LDz elnöke, Edvīns Bērziņš elmondta: a kísérleti projektet nem volt nehéz kivitelezni, az átalakítás költségei pedig a tervek szerint három-négy év alatt visszahozzák a befektetett pénzt. Eközben pedig alacsonyabb a környezeti és egészségügyi terhelés is. Habár a vasutat tekintik az egyik leginkább környezetbarát közlekedési módnak, a vasúttársaság fontosnak tartja, hogy tovább csökkentse a környezeti hatást. Ezért a következő évek során a vasúthálózat jelentős részét villamosítják. Ezen felül több kisebb, de a környezetbarát üzemelés szempontjából nem kevésbé fontos projekt is fut, ezek egyike a tolatómozdonyok vegyes üzeművé való alakítása – számol be a Railway Gazette.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek