Versenybe szállt az Arriva is

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2016.03.07. 18:45
kiskep

A cseh és szlovák vasúti személyszállító társaságok versenyéről már többször szó esett az ihón. A Prágát Kassával/Eperjessel összekötő ostravai útvonal mára már a pályakapacitásának felső határát karcolja, ezért mindinkább olyan tendenciák vannak kialakulóban, amelyek a szlovák célállomásokat más irányból közelítik meg. Jó példa erre a legújabb vasúti versenytárs, a Deutsche Bahn csehországi leányvállalata, az Arriva Transport ČR legújabb próbálkozása: heti egy járat Prága és Trencsén között oda-vissza, amely a Vlára szoroson keresztül lépi át a cseh–szlovák határt.

(fotók: Arriva)

A 845-ös sorozatú motorvonattal közlekedő járat a 407 kilométeres szakaszt picivel több, mint öt óra alatt teszi meg. A vonat Prágától Olomoucig a megszokott korridorútvonalon közlekedik, majd Přerovot érintve Magyarvár (Uherské Hradiště) felé veszi az irányt, majd átkel a vlárai szoroson, hogy Trencsénbe érkezzen. A járat szombatonként indul Prágából 8:40-kor, Trencsénbe 13:42-kor érkezik. Visszafelé vasárnaponként közlekedik, 14:19-es indulással Trencsénből, 19:24-es érkezéssel a cseh fővárosba. A menetjegy ára a teljes távra 12,96 euróért (4 000 forint) érhető el az interneten, a diákok (ISIC igazolvány fejében) tíz százalék kedvezményt kapnak. Aki nem a vasúttársasaág weblapján váltja meg jegyét, az a vonaton is megválthatja azt felár nélkül. A vonaton van wifi, légkondi, USB csatlakoztatók, az utasok ingyen üdítőt is kapnak. A pontos menetrendet és tarifainformációkat itt találják.

Az Arriva csak néhány nappal ezelőtt kezdte meg a vasúti szolgáltatást egy cseh belföldi vonalon, mégpedig a Prága és Benešov u Prahy közötti vasútvonalon. Itt hétköznapokon sebesvonatokat közlekedtet Prága és a fővárostól délkeletre fekvő regionális átszálló állomás között, javítva ezzel az elővárosi kapcsolat színvonalát és kínálatát. A járatok egy picivel olcsóbbak, mint a vonalon eddig monopol helyzetben lévő Cseh Vasutak vonatai. A kínálat napi hét pár sebesvonat mindkét irányban, a menettérti jegy ára pedig a teljes 49 kilométeres szakaszon csak 95 koronába (1 050 forint) kerül. A vonatok menetrendje és a jegyárak itt találhatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek