Megkezdődött a firenzei nagysebességű elkerülővonal építése

iho/vasút   ·   2023.05.23. 15:00
firenze_alagufuro

A hétkilométeres, föld alatti pályaszakasz és a Belfiore vasútállomás 2,7 milliárd euróból valósulhat meg, várhatóan 2028-ra.

Az olasz infrastruktúra-kezelő Rete Ferroviaria Italiana (RFI) a Firenze városa alatt haladó új, nagysebességű vasúti pályával akarja különválasztani a térség nagysebességű és regionális vasúti forgalmát. A 7,47 kilométer hosszan, a felszín alatt húsz méter mélyen vezetett, kétcsöves alagút kapacitást fog felszabadítani a felszíni sínekről, melynek köszönhetően várhatóan akár ötven százalékkal is növelni lehet majd a járatok számát.

A firenzei Castello állomást és a város szívében található Campo di Marte állomást a föld alatt összekötő alagút építése várhatóan a nyáron kezdődhet meg. A munkálatokhoz két alagútfúró gépet vetnek be, melyek naponta tizenkét métert haladnak majd előre.

Az elkerülő pályaszakaszt a leendő Belfiore állomás szolgálja majd ki. A 45 ezer négyzetméter területű, 450 méter hosszú, ötven méter széles, és az utcaszinttől maximum 25 méter magasra emelkedő létesítménynél két nagysebességű szolgáltatás áll majd rendelkezésre. Az új állomástól közvetlenül elérhető lesz a közelben található Santa Maria Novella központi fejpályaudvar, ezzel kapcsolat jön létre az elővárosi vasúthálózattal. Át lehet majd szállni a 2-es villamosra is, továbbá egy új vasúti megállót is létrehoznak Circondaria néven.

A teljes projektet az FS Italiane építőipari részlege valósítja meg az RFI megrendelésére, a projekt kezelője az Italferr. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, egyben infrastrukturális és közlekedési miniszter, valamint Carlo Luzzatto, az FS Italiane vezérigazgatója a beruházás fontosságát hangsúlyozta ki a projekt hivatalos indítóceremóniáján – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünkön a firenzei alagút kivájásának feladatát elnyerő egyik fúrópajzs. Kép forrása: RFI / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek