A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások november 24-étől

iho/vasút   ·   2019.11.24. 09:00
vaganyzar0
80-as: még két hét ebből a fázisból

A Budapest–Hatvan elővárosi vonal felújításának következő fázisához igazodva december 7-éig módosul a menetrend. Pécel és Aszód között a vonatforgalom teljesen szünetel, Rákos és Pécel, valamint Aszód és Hatvan között pedig egy-egy vágányon zajlik a felújítás.

A legfontosabb változás, hogy november 16-ától a Keleti pályaudvar és Pécel között óránként két pár vonat jár, Pécel és Aszód között továbbra is három pár busz közlekedik. Munkanapokon 5:54-kor, 6:54-kor és 7:47-kor új buszjáratok is közlekednek Gödöllő–Pécel viszonylatban.

November 16-ától Rákos és Rákosliget között két vágányon, míg Rákosliget és Pécel között csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Ez csak óránkénti két-két vonat közlekedését teszi lehetővé mindkét irányban.

Változnak a vonatok és a csatlakozó buszok indulási és érkezési időpontjai. Ez nemcsak a személyvonatok pótlójáratait, hanem az egri és sátoraljaújhelyi gyors- és sebesvonatok pótlóbuszainak menetrendjeit is érinti a Pécel–Hatvan viszonylatban.

A módosításokról

  • A Keleti pályaudvar és Pécel között az elővárosi személyvonatokkal lehet utazni. Pécel és Hatvan viszonylatban gyors pótlóbuszok közlekednek, amelyek Isaszegen, Gödöllőn a Szabadság tér H8 és Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. A vasúti bérletek érvényesek a H8 HÉV vonalán Gödöllő és Budapest Örs vezér tere viszonylatban.

(térképek: MÁV-Start)

  • A G80-as buszok nem állnak meg Pécel és Bag között, mert az autópályán közlekednek a gyorsabb eljutás biztosítása érdekében.
  • A Keleti pályaudvar és Hatvan állomás között a miskolci, kassai, nyíregyházi és debreceni intercity vonatok helyett továbbra is közvetlen InterCity pótlóbuszok közlekednek. Ezen buszok a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcai ideiglenes autóbusz megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. Az intercityk és pótlóbuszaik „InterCity pótjeggyel” vehetők igénybe – kivéve a 182-es és 181-es számú Rákóczi, illetve a 186-os és 187-es számú Hernád IC vonatok.
  • A hatvani és gödöllői személyvonatok csak a Keleti pályaudvar és Pécel (óránként 2 pár), illetve Aszód és Hatvan között (óránként 1 pár). Az elővárosi vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek: Pécel és Aszód, Hatvan és Pécel, valamint Gödöllő autóbusz állomás és Pécel, illetve az esti és reggeli időszakban Rákos és Hatvan között. A helyi pótlóbuszok a vasút nyomvonalát követve, valamennyi köztes állomást és megállóhelyet érintenek. A személyvonatokat pótló buszoknál forgalomtechnikai okból több településen jelentősen módosulnak a megállási helyek: Isaszegen a vasútállomást nem érintik, ehelyett a főútvonalon kijelölt autóbusz-megállóban állnak meg; Gödöllőn az átépítés alatt álló vasútállomást a szintén nem érintik, helyette a Szabadság téri H8 és az Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. Szabadság tér megállónál biztosítva van a csatlakozás a MÁV-HÉV járataira, az autóbusz állomáson lehet vasúti jegyet és bérletet vásárolni.
  • Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt, a gyors pótlóbuszok nem érintik, ezért az eljutást Aszód és Hatvan között közlekedő személyvonatok, a főváros felől pedig a személyvonatokat helyettesítő autóbuszok biztosítják. A gyors- és sebesvonatok teljes útvonalon gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe.

  • Csúcsidőben nem változik a vonatok összeállítása, de csúcsidőn kívül egyes vonatok két FLIRT motorvonategység helyett egy egységgel közlekednek igazodva az utasforgalom mértékéhez.
  • A sátoraljaújhelyi sebesvonatok és az egri gyorsvonatok a Hatvan–Sátoraljaújhely, Hatvan–Eger, Hatvan–Füzesabony, valamint Hatvan–Miskolc viszonylatokban változatlan menetrend szerint közlekednek. A GY jelzésű, az egri és sátoraljaújhelyi vonatok pótlóbuszai Isaszeg állomáson is megállnak.
  • A kör intercity vonatok Nyíregyházáig járnak, így csak Budapest-Keleti–Nyíregyháza illetve Nyíregyháza–Budapest-Nyugati viszonylatokban közlekednek.
  • A hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt december 7-éig az Aszód–Balassagyarmat és Hatvan–Somoskőújfalu vonalakon csatlakozások miatt több vonat menetrendje módosul.

135-ös: mindjárt itt a menetrendváltás, akkor (talán) vonat is jár már az elvileg kész pályán

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan december 14-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolták.

 

 

Százhalombatta–Pusztaszabolcs: három hét, és kész!

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon, december 14-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Százhalombatta–Pusztaszabolcs közötti pályafelújítás miatt. A 4218-as számú, Budapest-Déli pályaudvar–Dunaújváros közötti vonat helyett, 8018-as számú vonat közlekedik, a Déli pályaudvarról 18:55-kor indul Dombóvárra. A rekonstrukciós munka folytatódik, ezért menetrendmódosítások várhatók december közepétől.

 

Szélsebesen robogunk a megújulás felé!

A Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca vonalon, december 12-éig éjszakánként pályakarbantartást, villamosítást végeznek. Emiatt Székesfehérvárról Tapolcára 3:35-kor és Balatonfüredre 22:54-kor, továbbá Tapolcáról 20:15-kor, Balatonfüredről 3:04-kor és 21 órakor induló személyvonat utasait Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszok szállítják. A villamosítás és a rekonstrukciós munka folytatódik, ezért további menetrendmódosítások is lesznek.

 

Somogy kisvasútja: szombaton átadás!

A balatonfenyvesi kisvasúton november 30-áig pótlóbuszok közlekednek a Balatonfenyves és Somogyszentpál között végzett pályakarbantartási munkák miatt.

 

100-as: itt sem kell már sokáig pótlózni

December 14-éig Városliget elágazás–Kőbánya-teher, Monor állomáson, Kaba–Hajdúszoboszló, Hajdúhadház–Császárszállás között végzett pályakarbantartási munkák miatt egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Október 14-én, 15-én, 21-én, és november 26-ától 30-áig, továbbá december 1-jén a Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló vonat helyett pótlóbusz megy 1:54-kor Püspökladányig, továbbá a Nyugatiból 22:28-kor induló sebesvonat helyett Püspökladány és Debrecen között szállítja pótlóbusz az utasokat.

 

1-esen rendrakás Tatabányánál

A Budapest–Hegyeshalom vonalon december 1-jéig módosított menetrend szerint közlekednek egyes vonatok a Szárliget és Tatabánya, illetve a Tatabánya és Tata között végzett pályakarbantartási munkák miatt. A menetrendváltozás érint néhány Tatabánya és Oroszlány közötti vonatot is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek