A közgyűlés igent mondott a BKV finanszírozására

MTI   ·   2012.04.25. 13:00

A közgyűlés szerdai ülésén 18 igen, kilenc nem szavazattal és három tartózkodás mellett fogadta el a határozatot, amelynek értelmében a főváros a BKK-val feladatellátási szerződést köt, ez alapján pedig a BKK még a héten megkötheti a BKV-val a közszolgáltatási szerződést. A közgyűlés részéről minden olyan döntés megszületett, amely a szerződés aláírásához kell.

Budapest a BKK-val a feladatellátási szerződést 15 évre kötötte, a központ ez alapján végzi minden tevékenységét. A BKK a BKV-val a közszolgáltatási szerződést nyolc évre köti meg. Ennek feltétele volt, hogy biztosítsák a BKV hosszú távú finanszírozását, erről a főváros és a kormány közötti megállapodás rendelkezik. Ez utóbbi aláírására a közgyűlés a szerdai ülésén hatalmazta fel Tarlós István főpolgármestert. A kormánynak a hét végéig kell döntenie a megállapodásról, mivel a BKV közszolgáltatási szerződése a hónap végén lejár.

A feladatellátási szerződés megkötésével lezárult a fővárosi közösségi közlekedés intézményátalakítási folyamata.

A közgyűlési vitában György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, jogszabályi változások „sokasága” kellett ahhoz, hogy a BKK átvehessen bizonyos feladatokat. Ezt az átalakítást az unió illetékes szervezete Magyarország legígéretesebb intézmény-átalakításának nevezte – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Az MSZP-s Bihary Gábor szerint az a probléma, hogy a korábban elfogadott koncepció és a megvalósult lépések „köszönő viszonyban” sincsenek egymással. Horváth Csaba szocialista frakcióvezető szerint pedig ezzel nem oldódik meg a fővárosi közösségi közlekedés problémája.

Hanzély Ákos (LMP) azt mondta, hatékony és jól működő szervezet alakult ki, amely képes minőségi változásokra, de emiatt több olyan feladatot is kapott a BKK, amelyet nem annak kellene ellátnia.

Kapcsolódó hírek