A Naprepülő óvatosan közelít a keleti part felé

iho   ·   2013.06.13. 19:30
cim

Mint a vállalkozás közleménye hírt ad róla, a gép, amely kizárólag a nap energiája révén kilenc napja érkezett meg San Francisco és Phoenix után Dallasból St. Louis repülőterére, holnap a tervek szerint felszáll, de az eredeti programmal ellentétben nem repül egyenesen Washingtonba, hanem este leszáll Cincinnati Lunken repülőterén, és következő reggel indul a főváros felé.

Leszállás St. Louisban <br>(fotók: Solar Impulse)

Az ok: az előrejelzések szerint erős szembe- illetve keresztszél várható az útvonalon, és a hatvan méternél nagyobb fesztávolságú, törékeny gép meglehetősen érzékeny a turbulens levegőre. Elektromos motorjai, amelyek ereje gyakorlatilag megegyezik egy-egy robogóéval, erős szembeszél esetén a normális 40-80 kilométeres óránkénti sebességnél is lassabban tudják csak előre vinni a gépet. Sőt, a tavalyi első interkontinentális repülés alkalmával megtörtént, hogy a Solar Impulse az erős szembeszél következtében egy ideig hátrafelé sodródott Marokkó fölött. Megtörtént, hogy a szélviszonyok és a turbulenciák miatt a  gép kénytelen volt valóban vissza is fordulni az induló repülőtérre.

Repülés Amerika fölött, az alternatív energia jegyében

A Cincinnatiba vezető rövidebb szár rosszabb körülmények között is megrepülhetőnek látszik, az sem baj, hogy az utolsó előtti táv előtt még pilótát is cserélhet a csapat. A holnap repülést tehát André  Borschberg, a holnaputánit pedig Bertrand Piccard hajtja majd végre. Ugyanakkor eddig még sosem próbálták, hogy a gép csak egy röpke éjjeli átvizsgálás után, a leszállás másnapján már újabb távot repüljön.

A gép a saját, felfújható, viharbiztos hangárában

A holnapi felszállást helyi idő szerint hajnali négyre, a leszállást este kilencre tervezik, másnap pedig irány Washington, ahol a Dulles repülőtéren, a Steven F. Udvar-Hazy Centerben az érdeklődők vasárnap már meg is tekinthetik a Naprepülőgépet. Persze ha minden a repülésvezető által elfogadott terv szerint történik: ha viszont a vártnál is durvább az dőjárás, akkor természetesen a Solar Impulse a földön marad.

Kapcsolódó hírek