A Škoda is érdeklődik az Alstom gyára iránt

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.09.25. 09:00
photo-ct-4933-1200-

Az Alstomnak két gyárától kell megválnia azért, hogy engedélyezzék a fúziót a kanadai Bombardier vasúti járműgyártó üzletágával.

Cseh sajtóértesülések szerint komolyan érdeklődik a Škoda Transportation járműgyártó vállalat Európa egyik legjelentősebb vasúti járműgyártójának, az Alstomnak a franciaországi Reichshoffenben található gyáregysége iránt. Az Alstomnak két gyárától kell megválnia azért, hogy engedélyezzék a kanadai Bombardier vasúti járműgyártó üzletágával történő fúzióját.

A franciaországi Reichshoffenben és a németországi Hennigsdorfban elővárosi vonatokat gyártanak. Az Alstom és a Bombardier járműgyártó vasúti üzletágának összeolvadása csak többszöri próbálkozásra sikerült, az üzlet mintegy 6,2 milliárd euró értékű. Amennyiben az Alstom és a Bombardier fúziója sikeres lesz, létrejön Európa első számú, legnagyobb vasúti járműgyártó vállalata, a világon pedig a második, máris a kínai CRRC után.

Az Alstom képviselője szerint a két gyárra egyszerre, illetve külön-külön is adható árajánlat. A Reichshoffenben található Alstom-gyárat a cseh Škoda Transportationon kívül még a spanyol CAF vagy a Talgo is megvenné, sőt az üzlet iránt az orosz Transmashholding is érdeklődik. Az oroszországi vállalat pozícióját viszont nehezíti, hogy a vállalat egy ötöd része épp az Alstom tulajdona. A reichshoffeni gyárban 749 fő dolgozik, itt tervezik és gyártják a Coradia típusú, regionális motorvonatokat, amiből hat év alatt már háromszázat adtak el, főleg Franciaországban. A 160 kilométer/óra maximális sebességű vonatokból adtak el például Algériában és Szenegálban is. A francia Alstom járműgyártó vállalat 2019-ben 8,2 milliárd eurós forgalmat generált.

A cseh Škoda Transportation járműgyártó cég eddigi legnagyobb volumenű vásárlása a finn Transtech megvásárlása volt 2015-ben. Idén nyáron vette meg az ostravai Ekova Electric tömegközlekedési eszközöket felújító vállalatot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek