Arabok vehetik meg a DB Schenkert?

iho   ·   2023.12.20. 16:00
dbschenker_teherkocsi

Az Abu-Dzabi központú ADQ is érdeklődik a Deutsche Bahn (DB) logisztikai leányvállalatának felvásárlása iránt.

A szuverén befektetési alap érdeklődéséről a német Handelsblatt médiaforrás számolt be. Habár a DB Schenker értékesítését érintő hivatalos licitfolyamat még nem kezdődött meg, több potenciális vásárló neve már egy ideje kering a német sajtóban. Elemzők szerint a végső győztes a dán DSV és a német DHL csoport közül fog kikerülni, de német médiainformációk lapaján állítólag a Maersk és az MSC szállítmányozási társaságok, valamint a dubaji központú DP World terminálüzemeltető is beszáll majd a licitálásba.

A Handelsblatt szerint a német kormányon belül még mindig folyik a vita a DB Schenker felvásárlási kritériumairól. Például aggodalomra adnak okot a legmagasabb ajánlatot tevőnek történő eladás következményei, mivel a DB Schenker fontos Németország szállítási láncai számára, ezért csak alapos vizsgálatot követően valósulhat meg az értékesítés.

A DB felügyelőbizottsága idén szeptemberben engedélyezte hivatalosan a logisztikai leányvállalat eladását, aminek bevételéből a vasúttársaság az adósságait szeretné csökkenteni, valamint pénz szabadítani fel a vasúti közlekedés korszerűsítésére. Elemzők szerint a DB Schenker tíz- és húszmilliárd euró (jelenlegi árfolyam alapján hozzávetőlegesen 3750–7500 milliárd forint) közötti értéket képvisel. Az üzletág értékesítése heves politikai viták tárgya volt Németországban az elmúlt években. A szállítmányozó a DB üzemi eredményének nagy részéért felelős, miközben számos más részleg, köztük az árufuvarozás leány DB Cargo jelentős veszteséget termel.

Az ADQ egyike az Abu-Dzabi emírség három nagy szuverén befektetési alapjának. Az alap tulajdonában áll az Abu-Dzabi kikötők csoport (Abu Dhabi Ports Group) is, mely az Egyesült Arab Emírségekben többek között számos terminált és egyéb kikötői infrastruktúrát is birtokol. Az ADQ a közelmúltban több mint 182 millió euróból (cirka 68,5 milliárd forintból) szerzett be óceánjáró teherhajókat – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek