Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

MTI/iho   ·   2024.07.18. 10:05
00_eu_projekt

Kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést támogat Brüsszel.

Az uniós bizottság közleménye szerint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) megvalósuló finanszírozás mintegy nyolcvanhárom százaléka olyan projekteket támogat, amelyek a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részét képező uniós vasútvonalak, illetve belvízi és tengeri útvonalak hálózatának javítása és korszerűsítése révén hozzájárulnak az EU éghajlat-politikai célkitűzéseinek megvalósításához.

A hétmilliárd euró nyolcvan százalékát vasúti fejlesztéseknek különítették el.

Magyarország 306 millió euró összegű finanszírozásban részesül kilenc beruházás megvalósítására, amik közül négy nemzeti projekt, a többi pedig nemzeti szervezet részvételével megvalósuló, több országra kiterjedő uniós kezdeményezés. Közéjük tartozik

  • a budapesti Déli Körvasút kiépítésére,
  • harmincöt MÁV-Start mozdony egységes európai vonatbefolyásoló rendszerrel (ETCS) felszerelésére és
  • a tatai biztonságos és védett tehergépjármű-parkoló korszerűsítésére irányuló projektek, valamint
  • az EU–Ukrajna szolidaritási folyosók részét képező magyar–ukrán vasúti határátkelőhelyek kapacitásának növelésére irányuló projekt második üteme.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a megvalósuló 134 projektet 408 pályázat közül választották ki. A finanszírozás vissza nem térítendő támogatást jelent, amit a projekt összköltségének társfinanszírozására használhatnak fel a tagországok.

Az uniós hálózatfinanszírozási eszköz 2021–2027-es időszakra szóló közlekedési programja keretében 25,8 milliárd euró áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatásra tagállami TEN-T projektek társfinanszírozására. 2014 óta a CEF több mint 1500, a közlekedési ágazatban megvalósult projektet támogatott 37,5 milliárd euró értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek