Az SZKT nyeli le az áfát, ha nem emelik a tarifákat

iho/közút   ·   2011.12.02. 08:02

Jóllehet a városi cégvezetők megtették javaslataikat a közszolgáltatási díjak növelésére, legutóbbi ülésén úgy határozott a szegedi közgyűlés: nem emeli meg 2012. január 1-jétől a tarifákat – írja pénteki cikkében a Délmagyar.hu. A lap emlékeztet: január elsejétől 25-ről 27 százalékra emelik az áfakulcsot.

A parkolási díjak, valamint a tömegközlekedési jegyek és bérletek tartalmazzák az áfát, így azt – ahogy Tóth István Tibor, az SZKT igazgatója fogalmazott – a Szegedi Közlekedési Kft.-nek kell lenyelnie, nem tudja áthárítani a lakosságra. Ez számítása szerint mintegy 30 millió forint. Javaslata szerint a parkolási tarifákat 5,9 százalékkal, a jegyek és bérletek árát pedig 4,3 vagy 5,9 százalékkal kellene megemelni január elsejével.

– Ez azért lenne fontos, mert a legtöbben január első felében veszik meg az éves parkolóbérletüket. Komoly bevételkiesésünk lesz, ha csak februárban határoz a városi közgyűlés az emelésről. Más bizonytalanság is van, így például nincs még központi döntés a tanuló- és nyugdíjasbérletek árkiegészítésének ügyében. Nem tudjuk, mikor indul az 1-es és 2-es villamos, s azzal növekszik-e az utasszám – magyarázta az SZKT-igazgató.

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy korrigálni kell a legutóbbi testületi ülésen meghozott, díjemelésekről szóló közgyűlési döntést. Botka László polgármester szerint viszont az nem járható út, hogy a városi cégek szolgáltatási díjat is emelnének és önkormányzati támogatásból is többet kérnének jövőre, mint idén. A polgármester szerint legkésőbb a februári közgyűlésen megérik a helyzet a díjemelések ügyében a felelősségteljes döntésre. A Délmagyar információja szerint a Fidesz nem akarja megvárni a februárt, hanem december közepére rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, amelyen a tarifaemelésekről tárgyalnának és döntenének.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.