Az új kínai utasszállító újra repül!

iho   ·   2018.06.25. 16:15
cim4

Talán cáfolataként, de mindenképp ellensúlyozásaképp a korábban megjelent híreknek, a COMAC közleményben hozta nyilvánosságra, hogy az új kínai kéthajtóműves C919-es mindkét példánya ismét repül. Korábbi beszámolók szerint a gépek különféle komoly szerkezeti problémák miatt hónapokra a földre kényszerültek: a gyártó ezt tulajdonképp nem cáfolja, csak épp nem említi, hogy mióta nem voltak a gépek a levegőben, és a „szükséges módosítások” elvégzéséről beszél.

A szokásos fordulat úgy hangzik, hogy a fejlesztési program az előzetes tervek szerint halad, a repülési és a földi statikus tesztek egyaránt. Június 22-én az első, 101-es sorozatszámú gép 3 óra tíz percet repült, a 102-es egy másik helyszínen, Sanghajban több mint másfél órát.

A pontosan meg nem jelölt ideig tartó földi tartózkodás során a gépen „erőbehatás-méréseket” végeztek, módosították és kalibrálták a tesztrepülésekhez használt vízballaszt-rendszert (amellyel a terhelést és a tömegközéppont változását tudják szimulálni). A 102-esen is elvégezték ugyanezeket a változtatásokat, befejezték a stabilitási próbákat és a gép hamarosan átkerül egy kelet-kínai teszt-bázisra.

Vagyis nem említi a gyártó azokat a problémákat, amelyek nemhivatalos csatornákon át kerültek ki, és amelyek elég komoly gondokra utaltak, vagyis hogy a gép fékszárnyain és a farokrész irányító felületein káros örvénylések jelentkeztek, netán rezonancia keletkezett, ami szerkezeti megerősítést igényelt, és ugyancsak nem beszél a COMAC az üzemanyagtartályok hibájáról.

A harmadik prototípus – összesen hat gép végzi majd a tesztprogramot – még idén repülni fog, hangoztatja a közlemény, már megtörtént a törzs és a szárny összeszerelése, elkészültek a fedélzeti rendszerek illetve befejezték a kábelezést.

A közleményt ismertető cikkében az ATW online megjegyzi, valamennyi új géptípus fejlesztési programjában adódtak és adódnak zavarok, ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a tavalyi első felszállás óta az Airbus- és Boeing-konkurenciának szánt C919-es példányai kevés időt töltöttek a levegőben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek