Az uniós piacot célozzák meg új tehervagonjaikkal az ukránok

iho/vasút   ·   2022.07.30. 12:00
kvbz_sggrss80

A Krjukov vasútikocsi-építő műhely (KVBZ) normál nyomtávú vagontípusai konténerek és cserefelépítmények szállítására alkalmas.

Az ukrán vasúti járműgyártó uniós vasútvállalatokkal és lízingcégekkel tárgyal annak érdekében, hogy az EU-ban értékesíthesse újonnan kifejlesztett modelljeit. A vállalat az ország jelenleg is zajló orosz invázióját figyelembe véve arra kényszerült, hogy aktívan fejlesszen és baráti országokkal kezdjen fejlesztési együttműködésekbe.

A közép-ukrajnai Kremencsukban üzemelő KVBZ jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezik az 1520 milliméteres széles nyomtávú személykocsik, motorvonatok, metrószerelvények és forgóvázak építése és karbantartása terén. A vállalat 2021-ben kezdett hozzá a tehervagonok átjárhatósági előírásaiknak (TSI WAG) eleget tevő, az uniós piacon felhasználható teherkocsik fejlesztéséhez.

Ennek első példánya a nyolcvan láb (24,4 méter) rakhosszúságú, Sggrss 80 sorozatú konténerszállító ikerkocsi. A 27 tonna önsúlyú jármű az ütközők között 26 méter 39 centiméter hosszú, a padlószint magassága 1155 milliméter. A kocsi megrakodva száz kilométer per órás közlekedésnél maximum száznyolc, százhúszas tempónál pedig legfeljebb 93 tonnát nyomhat.

Az első két prototípus-kocsi átjárhatósági és zajszintmérési (TSI Noise) tesztjei nemrég sikeresen befejeződtek. Jelenleg folyamatban van az Európai Unió Vasúti Ügynökségének (ERA) jóváhagyási procedúrája, a cél, hogy a sorozatgyártás már 2023 első negyedévében megkezdődhessen.

Egy hosszabb, kilencven láb (27,4 méter) rakosszúságú konténerszállító kocsi kifejlesztésén is dolgozik a KVBZ. A prototípus jármű tesztjei várhatóan még idén ősszel meg is kezdődhetnek, a típusalkalmassági jóváhagyás pedig 2023-ban esedékes.

Az üzem további, az unió igényeinek megfelelő vagontípusok kifejlesztését is tervezi, és készen áll az európai megrendelők rendeléseire – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a KVBZ egyik Sggrss 80 típusú konténerszállító vagonja. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek