Brutális benzinárak jöhetnek

iho/közút   ·   2012.07.24. 12:54

A kínai gazdaság esetleges javulására mutató halvány jel hatására máris nőtt az olaj ára, még rémisztőbb következményei lehetnek azonban, ha az ostrom alatt lévő szír vezetés beváltva fenyegetését vegyi fegyvereket vetne be ellenfeleivel szemben – írja a Napi gazdaság.

Már a kínai feldolgozóipar zsugorodásának lassulásáról szóló hír is elég volt ahhoz, hogy megállítsa az olajárak csökkenését, amit a hétfői spanyolországi fejlemények idéztek elő, és a helyzetet tovább rontja, hogy Szíria elismerte: vegyi fegyverekkel rendelkezik, amelyeket kész lenne bevetni az országban kialakult polgárháborúba beavatkozó külföldi erőkkel szemben. A londoni Brent jegyzése 81 centtel, hordónként 104,7 dollárra ment fel kedd reggel, az amerikai WTI 58 centtel, 88,72 dollárra drágult. A Brent hétfőn még három százalékkal zuhant, miután a madridi jegybank nyilvánosságra hozta a vártnál nagyobb második negyedéves GDP-csökkentésről szóló adatát.

Az olaj árcsökkenése mellett szólna a Moody's éjszakai bejelentése, miszerint a leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a német adósságok elsőrendű osztályzatának kilátásait, továbbá hogy némileg enyhülni látszik az Irán körüli konfliktus. A perzsa ország egyik katonai vezetője ugyanis azt nyilatkozta, hogy addig nem szándékoznak lezárni a világ olajexportjának ötödét áteresztő Hormuzi-szorost, amíg ők maguk is használhatják az átjárót. Kína egyébként – fittyet hányva az amerikai és az európai embargóra – egy éve nem látott mennyiségben vásárolt iráni olajat júniusban.

A szíriai kormány elismerte, hogy rendelkezik vegyi és biológiai fegyverekkel. Ez önmagában nagy meglepetés, mert bár titkosszolgálati értesülések alapján nem tartalmaz újdonságot, de a tény elismerése azt mutatja, hogy az ország sarokba szorított vezetése mindenre képes lehet hatalma megvédése érdekében. Emellett ráadásul azt is közölték, hogy ha idegen erők beavatkoznának a polgárháborúba, akkor ellenük bevethetik ezeket az eszközöket.

Ez a fejlemény olyan eszkalálódása a szíriai konfliktusnak, amilyenre még a legpesszimistább elemzők sem számították - jellemezte az új helyzetet az ANZ bank elemzője. A Financial Timesnak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértők máris attól tartanak, hogy a vegyi és biológiai anyagok a szír rezsim támogatását élező terrorista csoportok kezébe kerülhetnek.

Jihad Makdissi, a damaszkuszi külügyminisztérium képviseletében leszögezte, hogy a vegyi és biológiai fegyverek a hadsereg ellenérzése alatt lévő raktárakban vannak. Elmondása szerint a polgárháborús ellenfelek ellen soha nem vetnék be ezeket, ugyanakkor hozzátette ehhez: attól tartanak, hogy „terroristák” ilyen fegyvereket csempésznek be Szíriába és alkalmazásukat a hivatalban lévő kormányra kenik.

Ezzel kapcsolatban Michael Herzog, az izraeli hadsereg egyik korábbi vezetője megjegyezte: valóban nem valószínű, hogy a rezsim saját lakossága ellen bevessen ilyen fegyvereket, ám nem lehet kizárni, hogy különlegesen nagy nyomás alatt, amikor úgy érzi, hogy e nélkül vége, mégis megteszi ezt. Izrael egyébként jelezte, hogy nem nézné tétlenül, ha az a veszély fenyegetne, hogy vegyi és biológiai fegyverek a Hezbollah terrorista szervezet kezére kerülhetnek.

Az elemzők egy része szerint Makdissi bejelentésének az volt a célja, hogy érdekeltté tegye az elmúlt napokban Asszad elnök lemondását követelő államokat a szíriai vezető hatalmon tartásában. Távozásával ugyanis kikerülhet az ellenőrzés alól veszedelmes fegyverarzenál, ami az egész közel-keleti térség minden államára brutálisan fenyegető új veszélyt jelent.

Barack Obama elnöktől számos nemzetközi szervezetig sokan figyelmeztették a szíriai vezetést, hogy felelősségre vonnák, ha a vegyi és/vagy a biológiai fegyverek kikerülnének a raktárakból. Ez EU emellett felszólította tagállamait az arab ország ellen elrendelt fegyverembargó szigorúbb ellenőrzésére. Meg kell állítani minden olyan hajót vagy repülőgépet, amely a tilalom megszegésével gyanúsítható.

Kapcsolódó hírek