Budapest! Így közlekedsz az év végén!

iho   ·   2015.12.19. 13:45
bkk2015evvege0

A legfontosabbak kivonatosan:

  • december 24-én délután három és négy óra között áll át Budapest az éjszakai járatok menetrendjére
  • szilveszterkor buszozzanak! Sűrűbb, nagyobb befogadóképességű járművek viszik mindenhova a bulizni vágyókat
  • bármelyik parkolóban megállhat december 23-ától január 5-éig: nem kell aggódnia a fizetés miatt, díjmentesen hagyhatja ott gépkocsiját

Most pláne érdemes a Futárt használni, de itt van pdf-ben is az év végi menetrend. Nézzük akkor részletesebben!

Hétfőtől Karácsonyig

December 21-én és 22-én az iskolaszüneti hétköznapi, hétfőtől csütörtökig érvényes, míg 23-án az iskolaszüneti hétköznapi, pénteken érvényes menetrendet kell figyelni. A december 23-ától 24-ére virradó éjjel az éjszakai járatokkal utazóknak a pénteki menetrendet kell figyelniük.

A lényeg képekben. Galériánk illusztrációit a BKK oldaláról vettük át

Szenteste: 16 órától éjszakai üzem

Bármikor vehet jegyet, bérletet

Budapesten és az agglomerációban 300 új jegy- és bérletkiadó automata működik, amelyek a legtöbb helyen a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. December 24-e és 2016. január 1-je között a BKK ügyfélközpontjai, valamint a jegy- és bérletpénztárak speciális, ünnepi nyitva tartással várják a vásárlókat, valamint azon ügyfeleket, akik a közlekedéssel kapcsolatos ügyeiket szeretnék intézni. Galériánkban a jegypénztárak, ügyfélközpontok nyitva tartása is megtekinthető.

December 24-én a hipermarketekhez, áruházakhoz közlekedő járművek 13–14 óra körül indulnak utoljára, a többi tömegközlekedési járat reggel és napközben – körülbelül a 15 és 16 óra közötti időszakig – a szombati menetrend szerint közlekedik, azonban – ahogy az elmúlt években is – rövidített üzemidővel. Az utolsó metrószerelvények indulási időpontjai:

  • Az utolsó M1-es metró a Vörösmarty tér felé a Mexikói úttól 15:28-kor, a Deák Ferenc tértől 15:39-kor indul.
  • Az utolsó M1-es metró a Mexikói út felé a Vörösmarty tértől 15:43-kor, a Deák Ferenc tértől 15:44-kor indul.
  • Az utolsó M2-es metró az Örs vezér tere felé a Déli pályaudvartól 15:33-kor, a Deák Ferenc tértől 15:40-kor indul.
  • Az utolsó M2-es metró a Déli pályaudvar felé az Örs vezér terétől 15:28-kor, a Deák Ferenc tértől 15:40-kor indul.
  • Az utolsó M3-as metró Újpest-Központ felé Kőbánya-Kispesttől 15:28-kor, a Kálvin tértől 15:42-kor, a Deák Ferenc tértől 15:45-kor indul.
  • Az utolsó M3-as metró Kőbánya-Kispest felé Újpest-Központtól 15:19-kor, a Deák Ferenc tértől 15:34-kor, a Kálvin tértől 15:37-kor indul.
  • Az utolsó M4-es metró Kelenföld vasútállomás felé a Keleti pályaudvartól 15:43-kor, a Kálvin tértől 15:47-kor indul.
  • Az utolsó M4-es metró a Keleti pályaudvar felé Kelenföld vasútállomástól 15:28-kor, a Kálvin tértől 15:37-kor indul.

Ezekhez az utolsó metróinduláshoz igazodik a nappali járatok utolsó indulása is. Ahogy az elmúlt években, a nappali járatok 15–16 óra körüli utolsó indulása után éjszakai járatokkal lehet közlekedni Budapesten. Az éjszakai közlekedéskor megszokott csatlakozási, átszállási lehetőségek ebben az időszakban is biztosítva lesznek. A 6-os villamos 16 és 18 óra között 7–8, 18 és 20 óra között 10, 20 óra után pedig 15 percenként közlekedik. Az éjszakai járatok délután és este jellemzően az éjjelihez hasonló gyakorisággal indulnak, kivéve egyes nagyobb forgalmú járatokat: 16 és 18 óra között az éjszaka megszokottnál sűrűbben közlekedik a 900-as, a 907-es, a 908-as, a 909-es, a 914-es, a 914A, a 916-os, a 923-as, a 931-es, a 956-os, a 973-as, a 979-es és a 979A autóbusz.

A december 24-éről 25-ére virradó éjjel, nagyjából 23 óra után az éjszakai járatok a munkanapi, vasárnaptól csütörtökig érvényes menetrend szerint közlekednek. Néhány éjszakai járat egy-egy indulási időpontja változik, illetve elmarad. A 914A autóbusz a december 24-éről 25-ére virradó éjszaka nem jár (a 914-es autóbusz a megszokott követési időkkel a 914A teljes útvonalát kiszolgálja).

Éves bérletek: túl a 365. napon

Meghosszabbították a 2015-ös naptári évre szóló éves bérletek érvényességi idejét, amelyeket így január 6-a hajnali 2 óra helyett január 9-én hajnali 2 óráig lehet használni. De nem mindet, hanem „csak” ezeket lehet 9-éig használni:

  • éves Budapest-bérlet természetes személyek részére, éves Budapest-bérlet nem természetes személyek részére,
  • naptári évhez kötött érvényességű (tizenkét havi szelvényből álló)
  • kedvezményes éves Budapest-bérlet természetes személyek részére,
  • kedvezményes éves Budapest-bérlet nem természetes személyek részére,
  • kedvezményes éves Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak,
  • kedvezményes éves Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak,
  • kedvezményes éves Budapest-bérlet nyugdíjasoknak típusú bérletek decemberi szelvénye,
  • kedvezményes éves Budapest- és MOL Bubi bérlet nem természetes személyeknek,
  • éves összvonalas Budapest-bérlet természetes személyek részére, éves összvonalas Budapest-bérlet nem természetes személyek részére,
  • arckép nélküli éves Budapest-bérlet.

Nem vonatkozik az érvényességi idő meghosszabbítása a nem naptári évre érvényes éves bérletekre, mert azok tetszőleges kezdőnappal válthatók, továbbá nem érinti a havi és negyedéves vagy más, rövidebb érvényességű bérleteket és az éves nosztalgia bérleteket sem.

A felsorolt bérlettípusok lejárati határidejének meghosszabbításáról a MÁV-Start és a Volánbusz járataira vonatkozóan az említett közlekedési cégek önállóan döntenek.

 

Karácsonyi közlekedés

December 25-étől 27-éig az ünnepnapi/vasárnapi indulásokat kell figyelni a menetrendben. A bevásárlóközpontokat érintő járatok az ezeken a napokon zárva tartó áruházakhoz nem térnek be.

A december 25-éről 26-ára és a 26-áról 27-ére virradó éjjel az éjszakai járatok a szombati menetrend szerint közlekednek. December 27-éről 28-ára virradóra a munkanapi érvényes menetrendet kell figyelni.

A két ünnep között

December 28-ától 30-áig egész nap, majd 31-én napközben az iskolaszünet idején érvényes munkanapi menetrend lesz érvényben, illetve néhány vonalon – ahol ezt a menetrendben is feltüntették – ennél ritkább, az év végi menetrendnek megfelelő, az ilyenkor jellemző utazási szokásokhoz igazodó közlekedésre kell számítani. Az év végi menetrenddel rendelkező vonalakat a galériánkban láthatják. A két ünnep között közlekedik a D11-es hajó, valamint a 100-as, a 142-es és 261E autóbusz – ekkor gyakorlatilag nem utazunk ezeken a viszonylatokon.

A december 28-áról 29-ére, a 29-éről 30-ára és a 30-áról 31-ére virradó éjjel az éjszakai járatok a munkanapi érvényes menetrend szerint közlekednek. December 31-én a bevásárlóközpontokat kiszolgáló járatok többsége jellemzően 14 órától az utolsó járat indulásáig a bevásárlóközponti megállóhely érintése nélkül, rövidített vagy módosított útvonalon közlekedik. A többi nappali járat menetrend szerinti utolsó indulási időpontjáig viszi az utasokat, ezután a szokásosnál lényegesen sűrűbb éjszakai járatokkal lehet utazni.

Szilveszter: sűrít a BKK

December 31-én a nappali járatok utolsó indulását követően szilveszter éjjel a lényegesen nagyobb kapacitással közlekedő éjszakai vonalakon lehet majd utazni. Egész éjjel közlekedik a 4-es és a 6-os villamos a Nagykörúton, hajnali 2 óráig 3-5, majd ezután reggel 8 óráig 5 percenként. A fogaskerekű 60 percenként, a Városmajor felől a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút felé minden óra 15 perckor, a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút felől a Városmajor felé minden óra 40 perckor indulva.

Az éjszakai járatok – néhány kivétellel – egész éjszaka sűrűbben vagy nagyobb befogadóképességű buszokkal követik egymást, néhány járat pedig meghosszabbított üzemidővel közlekedik. A szokásosnál háromszor sűrűbben jár majd a 907-es, a 908-as, a 914-es, a 922-es, a 931-es, a 950-950A, a 956-os, a 973-as és a 990-es éjszakai busz, továbbá a szokásosnál kétszer sűrűbben jár majd a 909-es, a 914A, a 923-as, az egész éjszaka közlekedő 934-es, a 941-es, a 964-es, valamint a 979-979A éjszakai busz.

Meghosszabbított üzemidővel jár a 916-os és a 940- es éjszakai autóbusz, a 901-es, a 918-as és a 960-as éjszakai busz vonalán pedig a szokásosnál nagyobb befogadóképességű csuklós autóbusszal lehet majd utazni.

Az éjszakai járatok közötti, az egyébként szokásos menetrend szerinti csatlakozások ezen az éjszakán is biztosítva lesznek, viszont a menetrendbe beiktatott pluszindulásoknál nem, azaz jó előre tervezzék meg, mikor, mivel indulnak el.

Új év: vasárnap pénteken

Január 1-jén a járatok a munkaszüneti menetrend szerint közlekednek. A bevásárlóközpontokat érintő járatok az ezeken a napokon zárva tartó áruházakhoz nem térnek be.

Január 2–3.: hagyományosan

Január 2-án a járatok a szombati, 3-án pedig a vasárnap érvényes menetrend szerint közlekednek.

Parkolás

Budapest területén a közterületi várakozási helyeken december 23-án órától 2016. január 4-én 8 óráig díjmentesen lehet parkolni. Ez alól kivételt jelentenek az alábbi várakozóhelyek, ahol ebben az időszakban is a szokásos rend szerint kell fizetni:

  • az I. kerület, Várban lévő és a Citadella alatti,
  • a III. kerület, Flórián üzletközpont melletti,
  • a XIII. kerület, Margitsziget északi részén található parkoló,
  • valamint az őrzött, fizetős P+R parkolók és garázsok, amelyek
  • a II. kerület, Hűvösvölgy végállomásnál,
  • a VIII. kerület, Rákóczi tér alatti mélygarázsban,
  • a XIII. kerület, Újpest-Városkapu metróállomásnál,
  • a XIX. kerület, Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti, valamint a KÖKI Terminálnál találhatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek