Csehországban már megvan a Bz-utód

Korcsmáros Gábor   ·   2023.03.02. 18:00
4

A lengyel Pesától vett 847-es sorozatú motorvonatok veszik át a stafétát a Regionováktól több mellékvonalon is. 

A Cseh Vasutak (České dráhy) 2023-ban rekord számú, összesen több mint nyolcvan, új építésű vasúti járművet állít forgalomba. A vasúti közlekedés színvonala főként Dél-Morvaországban, Olmütz (Olomouc) környéki régióban és a Vysočina (Cseh Fennsík) kerületben javul jelentős mértékben. A Cseh Vasutak járműparkja már évek óta jó ütemben fiatalodik, sok az új megrendelés, amiknek jó néhány példánya már forgalomba is állt. Folyamatosan jönnek a RegioPanter névre keresztelt egyszintes elektromos motorvonatok több csehországi régióba is. A korábban megrendelt RegioPanterek több mint a fele már elkészült, ezek fokozatosan állnak forgalomba a dél-csehországi régió vasútvonalain, idén nagyobb számban jönnek a „Sínpárducok” a Dél-Morvaországi Kerület vasútvonalaira. 

RegioPanter Česká Třebová állomáson

A ČD hivatalos csatornáin jelezte, hogy 2023 első felében a Vysočina régió villamosított vonalain cserélik le a koros szerelvényeket RegioPanterekre, a második félévben pedig az olmützi régió kerül sorra. Panterek érkeznek közben a morvasziléziai régióba is. Dél-Morvaország villamosított vasútvonalain az idén harmincegy új, négyrészes RegioPanter áll csatasorba, amelyet egyébként Moravia névre kereszteltek. (A Moravia névre hallgató villamos motorvonatokat a Dél-Morvaországi Kerület vásárolta, itt csak a vasúti szolgáltató a ČD, egyelőre 2024-ig.) A Moraviákból így összesen harminchét lesz, az első hat egység már 2023. januárjától közlekedik.

A morvasziléziai régióba 2023 végéig összesen öt, Vysočina régióba hat, Olmütz (Olomouc) kerületbe pedig két kétrészes Pantert szállítanak le. Ezen kívül elkezdődik majd 2023 második félévében a háromrészes, 640.2-es sorozatú RegioPanterek leszállítása is, ebből kettő kerül a morvasziléziai régióba, huszonkettő az olmützi régióba, s majd 2024-ben a fennmaradó öt egység az olmützi régióba kerül. 

A RegioFox motorvonatok térnyerése Csehországban

Ami a nem villamosított vasútvonalakat illeti, ezeken is jelentős javulás várható az idén. A már lelakottnak mondható, Studenkákból átépített Regionovák több vasútvonalon is visszavonulót fújnak. A jelenleg a velimi tesztpályán köröző 847-es sorozatú, lengyelországi Pesa járműgyártó által gyártott motorvonatok átadása is megkezdődik 2023 második felében. Amennyiben jól sikerülnek a tesztek Velimben, a típusengedély kiadásának már semmi akadálya. Az időközben RegioFoxra keresztelt szerelvények előbb a dél-csehországi, közép-csehországi régióban és prágai agglomerációban tűnnek fel, majd pedig fokozatosan a pardubicei régióban, valamint a Vysočinán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek