Csornáról Fiuméba a Regiojettel

Tevan Imre   ·   2020.06.03. 15:00
00kicsi

A Regiojet egy Prága–Pozsony járatát kívánja meghosszabbítani a horvátországi kikötővárosig – derült ki a magánvasút nyilvános csehországi hatósági engedélyokirataiból. Ahogy korábban az iho is beszámolt róla, június utolsó napjától szeptember második feléig hetente háromszor – kedden, pénteken és vasárnap délután mennének a cseh fővárosból. Fiuméből (Rijekából) pedig szerda, szombat és hétfő este lenne az indulás.

Információink szerint Csornán is meg fog állni a Regiojet Prága–Pozsony–Ljubljana–Rijeka járata

A járat magyarországi partnere ugyanúgy a Continental Railway Solution Kft. (CRS), ahogy a Regiojet szintén hamarosan indítani tervezett Prága–Bécs–Budapest összeköttetésénél is. A néhány nappal későbbre ígért hivatalos közleményig az együttműködés tényén kívül se a magyar, se a cseh magánvasút nem közölt egyelőre további információkat kérésünkre. A már említett dokumentumokból azonban kihámozható a menetrend. Prága főpályaudvaráról 17:20-kor indul a vonat, és Pardobácon (Pardubice) megállva érkezik Marótberénybe, a morva fővárosba. Innen egy külvárosi (Brno-Židenice) és egy belvárosi (Brno hlavní nádraží), háromnegyed nyolc körüli megállással irány Pozsony. A szlovák főváros főpályaudvaráról (Bratislava hlavná stanica) 21:25-kor, Pozsonyligetfaluból (Bratislava Petržalka) 21:55-kor indulnak Rajka, Hegyeshalom felé. Magyarországon Csornán lesz megállás késő este, információink szerint fel is lehet majd itt szállni. A vonat Szombathelyen át haladva Őrihodosnál lép be Szlovéniába, Ljubljanában hajnali öt körül áll meg, végül reggel háromnegyed nyolckor kell Fiuméba érkeznie. A horvát városban a Regiojet buszos csatlakozást biztosít adriai üdülőhelyek felé.

A Regiojet és magyar partnere, a CRS már meg is kezdte a mozdonyok magyarországi közlekedéséhez szükséges futópróbákat (fotó: Vörös Attila)

Az engedély szerint hatszáz személyt szállító vonatban a cseh cég használtan vásárolt fekvőhelyes, illetve hálókocsijai mellett négyféle ülőhelyes osztály is helyet kap a Regionalbahn szakportál információi szerint. Érdekesség, hogy a dokumentumok alapján negyven gépkocsit is vihet majd a vonat, persze nem Magyarországról.

A tervek szerint visszafelé Fiuméből 19:40-kor van az indulás, Ljubljanából pedig 22:20-kor. A hajnali csornai megállás időpontja még nem ismert számunkra, de nagyon korán lesz, hiszen a menetrend szerint a vonat ötre már Pozsonyligetfaluba, 5:35-re a szlovák főváros főpályaudvarára ér. Innen a már ma is közlekedő Regiojet-járattal azonos a menetrend, azaz Leventevárba (Břeclav) fél hét, Brünnbe hét után ér a vonat, Pardobácra háromnegyed 9-re, Prágába pedig délelőtt háromnegyed 10-re.

Természetesen a járat indulása a koronavírusos korlátozások feloldásának függvénye, de a csehek komolyan készülnek. Talán alappal, hiszen az iho.hu prágai tudósítójának legfrissebb jelentése szerint Csehország és Szlovákia között már csütörtökön szabad lesz a határátlépés.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek