Decembertől újra közvetlenül lehet vonatozni Vilnius és Riga között

iho/vasút   ·   2023.11.19. 09:00
litvan_vonat

A litván LTG Link új szolgáltatása piaci rést tölt be az európai vasúti személyszállításban.

A nemzetközi személyvonatok a litván fővárosból indulva a Kaišiadorys–Šiauliai–Joniškis útvonalon éri el a lett határt, majd Jelgavát érintve jutnak el a lett fővárosba.

A három balti ország közlekedési miniszterei és miniszterelnökei által az év elején kötött megállapodás eredményeként megvalósuló vasúti szolgáltatás elindításához az LTG Link nemrégiben írta alá a pályahasználati megállapodást a lett vasútiinfrastruktúra-kezelővel. Ezt követően lettül tudó mozdonyvezetőket kerestek, jelenleg pedig a végleges engedélyek megszerzése zajlik. A szolgáltatás további részleteiről az engedélyeket követően számol be a vasúttársaság.

Az LTG Link szerint a december 27-én startoló nemzetközi vonatok minden más alternatívához képest gyorsabb eljutást kínálnak majd a két főváros viszonylatában – Vilnius és Riga között jelenleg nincs közvetlen vasúti összeköttetés, a Covid–19-pandémia kitörése előtt Daugavpilset érintve lehetett eljutni.

A vasúttársaságnál azt remélik, hogy az új szolgáltatás felkelti majd a közvélemény figyelmét, mivel a két szomszédos fővárosban hétvégi szórakozási lehetőségeket kereső utasok új és kényelmes összeköttetéshez jutnak, a balti országok üzleti világa pedig lehetőséget kap arra, hogy kényelmesen és biztonságosan utazhasson üzleti útra, az utazási idő hasznos eltöltése mellett.

A litván közlekedési és kommunikációs miniszterhelyettes, Loreta Maskaliovienė elmondta, reményeik szerint a jövőben az észt főváros Tallinnig is elindíthatnak majd közvetlen vonatokat, a Rail Baltica elkészültét követően pedig még gyorsabban és kényelmesebben lehet majd utazni a balti országok között – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: LTG Link / Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek