És mégis van haladás

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.01.18. 14:00
kiskep_edited-2

Igenis lehet fejlődés válság alatt is. Legalábbis ezt bizonyítja a ČD a múlt évi beruházási eredményeivel. Egy év alatt két évet fiatalodott a Cseh Vasutak járműparkjának átlagéletkora. Az utóbbi évekhez képest ez rekordnak számít. A csehek összesen 7,7 milliárd korona (86 milliárd forint) értékben vásároltak új vagy felújított vasúti járműveket. Régen nem volt példa ilyen nagy mértékű finanszírozásra a vasúton. Talán besegített a nyílt verseny a személyszállításban?

A CityElefantok főleg a nagyvárosi agglomerációkban teljesítenek szolgálatot<br>(a fotók a szerző felvételei)

A ČD járműparkjának átlagéletkora a múlt évben tehát két évvel csökkent, a mostani érték 23,4 év. A jó eredményhez persze az is hozzájárult, hogy körülbelül 400 elavult, régi vasúti járművet kiselejteztek, ellenben 242 új vagy felújított járművet vásároltak.

Az ürgére keresztelt vezérlőkocsi (Bfhpvee295) utastere

Némelyik felújítás még nem változtat a járműpark életkorán. Ilyen például az úgynevezett revitalizációs program, aminek keretén belül a régi bautzeni gyorsvonati kocsik új ablakokat, új külső festést, beltéri felújítást, új üléshuzatot kapnak. Ezzel szemben a 810-es sorozatú cseh bézékből átépített Regionovák már új járműnek számítanak.

A felújított 750.7-es sorozatú mozdony Bdtn személykocsijaival a rakovníki gyors élén

A járműpark átlagéletkora régiónként változó, de mindenütt javuló tendenciát mutat. Az új vagy felújított járművek közös ismertetőjegyei közül kiemelném a modern audiovizuális berendezést, a szerelvények akadálymentességét, s a konnektorokat, bár ezek nem minden ülésnél vannak. A RegioPanter és RegioShark szerelvényekben már wifi is működik.

Felújíított járművek:

Bfhpvee295 jelölésű vezérlőkocsi: 24
Bbdmgee236 jelölésű többfunkciós kocsi: 15
Bdtn757 jelölésű személykocsi: 22
WRmee61 és WRmee816 jelölésű étkezőkocsi: 13 
814-es sorozatú motorvonat (Regionova): 36 szerelvény (72 kocsi)
842-es sorozatú motorvonat: 22
750-es sorozatú Búvár dízelmozdony: 5

Új járművek:

380-as sorozatú villanymozdony: 4
RegioPanter: 5 szerelvény (14 kocsi)
CityElefant: 6 szerelvény (18 kocsi)
RegioShuttle RS1: 21 szerelvény
RegioShark: 6 szerelvény (12 kocsi)

Kapcsolódó hírek