Fenntarthatósági díjat nyert az ÖBB RCG

iho/vasút   ·   2023.12.15. 10:25
obb_dij

A logisztikai vállalat sorozatban harmadjára szerzi meg a kitüntetést.

Az EcoVadis nemzetközi minősítőplatform idén már harmadjára értékelte „arany” (Gold Standard) szintre az ÖBB Rail Cargo Group (RCG) vállalati társadalmi felelősségvállalását (CSR). Az RCG ezzel az EcoVadis által a vasúti árufuvarozásban értékelt társaságok krémjébe, a legfelső egy százalékába került be – a minősítőcég jelenleg százezernél is több vállalatok értékel a környezetvédelem, a munkaügyi és emberi jogok, valamint a fenntartható beszerzés területén.

Az RCG vezérigazgatója, Clemens Först szerint az EcoVadis arany kitüntetése elismerés, de egyben ösztönzés is. Elmondta, az RCG az európai gazdaság fenntartható logisztikai gerince, ezért is fektetnek be a vasúti árufuvarozás jövőbeli életképességébe. A nagyobb hatékonyság és rugalmasság mellett a cél mindenekelőtt a vasúthoz való hozzáférés leegyszerűsítése, ezzel új ügyfélcsoportok vonzása.

Az RCG különösen jó eredményeket ért el a környezetvédelem, a munkaügyi és az emberi jogok területén. Ennek teljesítése túlmutat a törvényi kötelezettségeken. Szintén magasra értékelték a szén-dioxid-kibocsátási projektben (CDP) való részvételt, az ISO 14001 minősítést, a csendes féktuskókra való átállást, továbbá számos képzési programot. Az alkalmazottakat érintő egészségügyi intézkedések széles skáláját, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly javítását célzó ajánlatokat is díjazták.

Az értékelés egy új kiegészítése a szén-dioxid-mutató, mely a klímaváltozással kapcsolatos irányítási rendszerek értékelésére szolgál – az RCG csapata ebben a második legjobb, „Advanced” minősítést szerezte meg. A jó eredmény okai az üvegházhatást okozó gázok kezelési rendszereinek repertoárja, a globális szabványoknak megfelelő jelentés, továbbá az adatok harmadik fél által történő ellenőrzése.

A motiváló eredmény nemcsak az RCG és a környezet számára jó hír, hanem az ügyfeleknek is, akik egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a társadalmi és környezetvédelmi szempontból felelős magatartásnak. A fenntarthatósági jelentések, tanúsítványok és kibocsátási számítások egyre fontosabbak a szabályozási szinten vagy a beszerzési folyamatok során is. A vállalat a környezetvédelem és a vállalati társadalmi felelősségvállalás területén tett erőfeszítései arra is irányulnak, hogy közvetlen előnyöket teremtsenek az ügyfeleknek, akár a szerződéses kötelezettségek teljesítése, akár az ügyfélspecifikus kibocsátási mérleg garantálása révén.

Az ÖBB teherszállítási ágaként funkcionáló Rail Cargo Group Európa vezető logisztikai vállalataként Európától Ázsiáig a nap 24 órájában formálja az iparágat, összekötve embereket, üzleteket és piacokat, az elsőtől az utolsó kilométerig. A világ 18 országában jelen lévő RCG 34 különböző nemzetiségű, összesen 5887 logisztikai szakembere évente körülbelül 448 ezer vonatot – naponta nagyjából 1230-at – közlekedtet le biztonságosan, évente 88 millió tonna nettó forgalmat kezelve, hatékony, végpontok közötti logisztikai megoldásokkal. A Rail Cargo Austria AG-hoz tartozó RCG az Ausztriában szállított áruk 27,5 százalékát továbbítja, ezzel Európa élmezőnyébe tartozik.

(Nyitóképünk forrása: ÖBB RCG AG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek