Fontos vasútvonal újul meg Azerbajdzsánban

iho/vasút   ·   2022.03.17. 12:00
azeri_felujitas

A Bakut Oroszországgal összekötő Sumqayit–Yalama vonal a kaukázusi nemzetközi észak-déli szállítási korridor része.

Gyors tempóval halad a Kaszpi-tenger partján fekvő és Azerbajdzsán harmadik legnagyobb városának számító Sumqayittól az azeri–orosz határon található Yalamáig vezető vasútvonal rekonstrukciója. A kétvágányú vonal átépítése az egyik vágány lezárása mellett folyik, így a másik vágányon fenntartható a vasúti közlekedés.

A vonal első megújult, 23 kilométer hosszú vágányszakaszát február végén adták vissza a forgalomnak, a napokban pedig újabb vágányszakasz készült el. Ennek köszönhetően teljes hosszban megújult a Bakutól néhány kilométerre északra található Sumqayit és Sitalçay közötti, 31,4 kilométer hosszú pályaszakasz egyik vágánya.

A Sumqayit–Yalama vonal fontos vasúti szakasz. Egyrészt része az Azerbajdzsánon is áthaladó nemzetközi észak-déli szállítási korridornak (NSTC), másrészt alapvető összeköttetést garantál Oroszország felé az Abheron-félszigetnek, ahol az azeri főváros Baku és Sumqayit is található.

A rekonstrukciós beruházás az azeri kormány, az Ázsiai Fejlesztési Bank és a Francia Fejlesztési Ügynökség közös projektje. Az észak-déli korridor fejlesztését célzó munkálatok 2020. február 18-án kezdődtek meg, a tervezést, az építést és a munkák felügyeletét török, kazah és német vállalatok konzorciuma végzi.

A munkálatok során 87 kilométernyi vonalszakaszon bontják el az al- és felépítményt, majd helyeznek le megújult vasúti pályát. Eddig 70,5 kilométeren fektették le az alépítmény első rétegét, 65 kilométeren pedig már teljesen kész az alépítmény és a sínek is a helyükön vannak. A beruházás során átépül 37 híd, 81 vízelvezető cső, valamint hét vadátjáró – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek