Gázos NABI buszok menni Dallas, Texas

Antal Norbert   ·   2013.02.02. 11:30
nabi_dallas_01

A hírek szerint a NABI-nak 2015-ig kell legyártania a járműveket, a szerződés teljes értéke 210 millió dollár. Az első, ötdarabos kontingens már január 28-án meg is érkezett a texasi közlekedési vállalathoz, a Dallas Area Rapid Transporthoz (DART) – írja a vezess.hu.

Kétféle hosszúsággal készülnek a CNG-hajtású buszok: a 9,45 méteres járművekre egy ajtón lehet majd fölszállni, míg a 12,2 métereseken két ajtó segíti majd az utasáramlást. A teljesen alacsonypadlós, 8,9 literes, Cummins motorral hajtott buszok 280 lóerősek, a mozgáskorlátozottak közlekedését kihajtható rámpa segíti. A fedélzeti LCD monitorokon azok az adatok jelennek meg, amik az utasok tájékoztatását segítik, így például a megállók és az útvonal, vagy éppen a forgalmi változások. A biztonságot beépített megfigyelő kamerák erősítik. Az első földgázhajtású autóbuszokat Garland és Royal Lane állomások közt állítják majd forgalomba – tudta meg a vezess.hu.

Los Angelesben közel kétezer CNG-hajtású NABI közlekedik<br >(fotó: thebergennetwork.com)

Az Egyesült Államokban nem Dallas az első város, ahol Kaposváron gyártott járművek szállítják az utasokat, hisz Los Angelesben közel kétezer NABI közlekedik. Ugyanakkor a héten az is kiderült, hogy egyelőre nem Magyarországról érkeznek új buszok a napfényes Kaliforniába, ugyanis a New Flyer nyerte a Los Angeles-i közlekedési vállalat pályázatát, így ők szállíthatnak 550, szintén CNG-hajtású autóbuszt a nyugati partra.

Érdekesség a texasi beszerzéssel kapcsolatban, hogy nemcsak a kiépített telepeken végzik majd a buszok szervizelését, hanem mobil szerelőállomásokon is.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.