Hamarosan újra vonattal lehet majd eljutni Szegedről Temesvárra

iho/vasút   ·   2024.07.13. 08:45
szabadka_uzsgyi

A román szállításügyi és a magyar külgazdasági és külügyminisztérium megállapodott a két fontos várost összekapcsoló vasúti összeköttetés közös megtervezéséről és kivitelezéséről.

Az Agerpres nyomán a Maszol arról számol be, hogy a román kormány elfogadta a Temesvár és Szeged közötti vasúti kapcsolat helyreállításáról szóló, Magyarországgal kötött megállapodást. Az egyezmény értelmében a felek egy román–magyar vasúti munkacsoportot hoznak létre az új vasúti összeköttetés megvalósíthatósági tanulmányának előkészítése, a kivitelezés, valamint a jövőbeli fenntartás és működtetés érdekében. A román szállításügyi és a magyar külgazdasági és külügyminisztérium közös pályázatot nyújt be az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz (ERFA) a megvalósíthatósági tanulmány finanszírozására.

Románia szállításügyi minisztere, Sorin Grindeanu Facebook-oldalán arról írt, hogy a vasúti kapcsolat helyreállításáról még tavaly ősszel kötött megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Kiemelte: a beruházás hozzájárul Temes megye gazdasági fejlődéséhez, sőt a teljes régióra pozitív hatással lesz.

Alapesetben néhány kilométernyi vasúti pályát kellene újjáépíteni Apátfalva és a partiumi Csanád között

Arról nincs hivatalos információnk, hogy a román leltár szerint 718-as számú, Temesvár–Lovrin–Nagyszentmiklós (Sânnicolau Mare) mellékvonal egykor a magyarországi Apátfalváig vezető folytatását építenék-e újra. Apátfalva állomás a 121-es számú Békéscsaba–Újszeged vonal Mezőhegyes és Újszeged közötti szakaszán található, a viszonylatot 2023. augusztus 1-jétől vonatok helyett autóbuszokkal szolgálják ki az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésimód-váltási döntése értelmében.

(Az észak-vajdasági Szabadka után hamarosan a partiumi Temesvárra is közvetlen járat indulhat Szegedről? Kép forrása: MÁV-Start)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek