Harmincezer köbméter hatósági áras tűzifát szállított eddig az RCH

iho/vasút   ·   2023.02.06. 15:00
rch_tuzifa

A tevékenység ellátását a társaság országos lefedettségű egyeskocsi-fuvarozási technológiája teszi lehetővé.

A Rail Cargo Hungaria (RCH) az idei év első négy hetében hatezer köbméter hatósági áras tűzifát fuvarozott az erdészeti kitermelőhelyekről a lakossági értékesítési pontokra, és ezzel a kormányprogram vasútlogisztikai feladatait egyedüliként végző társaság 2022 októbere óta már harmincezer köbméter fűtőanyagot jutatott el a rendeltetései helyekre. A 2023 áprilisáig tartó kormányzati akció sikeres végrehajtásához minden szükséges kapacitást rendelkezésre bocsát a társaság.

A tűzifát igénylő családok téli energiaigényének ellátásához szükséges fával a dunántúli erdőgazdaságok rendelkeznek. Az ott kitermelt volument a faállományban szegényebb alföldi régió és Budapest vonzáskörzetébe az RCH szerelvényei juttatják el. Az értékesítési pontok a kitermelés helyétől akár 300–400 kilométerre helyezkednek el, ezért az RCH vonatainak futásteljesítménye több százezer kilométer nagyságrendű.

A tűzifa fuvarozása az egyeskocsi-szolgáltatás technológiájával kivételesen bonyolult, sok erőforrást igénylő vasútüzemi teljesítmény: az erdőgazdaságok a kitermeléstől függően alkalmanként két–három vagon mennyiségű fát közlekedtetnek a 29 berakóhelyre. Innen az RCH mozdonyai valamelyik rendező-pályaudvarra vontatják a megrakott vasúti teherkocsikat, ahol azokat vonatba sorozzák és irányvonatként fuvarozzák el a tizenkét célállomásra. Egy-egy ilyen fuvarfeladat teljesítéséhez négy–öt tolatási műveletet kell elvégezni minden egyes rendezési ponton, külön tolatómozdonnyal. A Lenti–Nagycsere útvonal például öt külön vonattal, vonatba sorolási műveletekkel teljesül.

A költséges részfeladatokból álló tevékenység fenntartását a vasúti egyeskocsi-teherforgalom nélkülözhetetlen állami támogatási rendszere teszi lehetővé. Ez részben kompenzálja a mellékvonali tolatómozdonyok, a tolatószemélyzet, a műszaki, kereskedelmi és üzemeltetési szakemberek költségeit, valamint a rendező-pályaudvarok működtetésével összefüggő kiadásokat. A hengeres tűzifa fuvarozásához a piacvezető árufuvarozó vasútvállalat eddig mintegy 750 erre a célra kialakított vasúti kocsit vett igénybe, a vonatok továbbításában a társaság több száz szakembere vesz részt.

(Nyitókép forrása: Rail Cargo Hungaria)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek