Ideiglenes villamoshíd Prágában: 32 év után tényleg elbontják

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.10.10. 10:59
kiskep

Volt egyszer egy híd. Prága északi részén Holešovice és Troja városrészeket összekötő fontos villamoshíd. 1981-ben azt mondták, ideiglenes híd, ezért nem is tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Mégis harminckét évig szolgált kitartóan. Október 6-án azonban tényleg levették a hátáról a terhet. Az „ideiglenes” hídon átsiklott az utolsó villamos is.

A villamosokat munkások váltották le a villamoshídon<br>(fotók: a szerző)

A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) stílusosan búcsúztatta a hidat, az utolsó villamos a mára már múzeumi alkalmatossággá vált 9048-as pályaszámú KT8D5 típusú csuklós volt. Az öreg híd szomszédságában egy teljesen új konstrukciójú híd épül (hivatalos neve még nincs). A Csörömpölőnek (Rámusák) is nevezett régi híd 248,2 méter hosszú és 12 méter széles. A tervek szerint az új hidat 2014 áprilisában adják át a forgalomnak. Addig vágányzár van érvényben Prága északi városrészeiben (Troja, Kobylisy).

Még épségben van a szétszerelés előtt

A városvezetés azt ígéri, hogy a Blanka alagútkomplexum átadásával egy időben kész lesz az új híd is, amin a villamosok is közlekednek majd. Ez megkönnyíti majd a közlekedést észak–dél irányban a cseh fővárosban. Van ám a dolognak árnyoldala is. Egyáltalán nem biztos, hogy az említett időpontra átadják a hidat (a Blanka átadását is állandóan elnapolják), mert vizsgálják a közbeszerzési eljárást. Az önkormányzati képviselők szerint ugyanis nem ment minden megfelelően. A vizsgálati eljárás késleltetheti az építkezést. Az eredeti 400 millió korona (4,6 milliárd forint) helyett most a kivitelező cég 1,2 milliárd koronás (14 milliárd forint) építési költséggel számol. Akkor, amikor az építőipar válsága még mindig nem fogott padlót, azaz koránt sincs még a mélyponton.

Közvetlen közelében épül az új nevenincs híd

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek