Hidrogénbuszt tesztelnek Bécsben; közben kész az első hidrogénkút

iho/zöldút   ·   2021.12.12. 13:20
00_becs_hidrogenbusz

Bemutatták Bécs új hidrogénbuszát, ami a tesztüzem után, 2022. január 10-étől az utasoknak is elérhető lesz. Ezzel párhuzamosan az osztrák főváros első hidrogénkútját is átadták, ahol buszok mellett hidrogénhajtású teherautók is tankolhatnak. A klímasemlegesség jegyében egy új elektrolízis-üzem építését is tervezi az osztrák főváros, ez 2023-ra készülhet el.

Egy lépéssel közelebb került Bécs a tiszta hidrogén korához: bemutatták a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien első saját hidrogénbuszát. A szolgáltató már a múltban is tesztelt ilyen buszt: 2020 júniusában a 39A busz vonalán közlekedett néhány napig egy ilyen jármű.

Most egy Hyundai ELEC CITY Fuel Cell tesztüzeme veszi kezdetét. Ez a jármű már hosszabb ideig fog közlekedni, és alaposabb vizsgálatnak vetik alá. Ha a hidrogénbusz kiállja a próbát, 2022. január 10-étől forgalomba is áll. Mivel a járműnek szigorú követelményeknek kell megfelelnie, a belvárostól a külső kerületekig minden bécsi buszvonalon kipróbálják, utasokkal is. A hidrogénbusz menetrenden kívül fog közlekedni, kiegészítve a szokásos buszjáratokat. Az utazás a tesztüzem alatt ingyenes lesz, a mindenkori útvonalak és időpontok januártól a Wiener Linien honlapján lesznek elérhetők.

(fotók: Wien Energie/Max Kropitz)

A tervek szerint 2023-ra már öt hidrogénbusz közlekedik a 39A vonalán, 2024-ben pedig további öt áll forgalomba. A 39A vonalon akkortól csak hidrogénhajtású busz közlekedne.

Nem a hidrogénbusz volt azonban az egyetlen újdonság Bécsben: a Wiener Linien leopoldaui buszgarázsában ugyanis átadták a város első hidrogénkútját. A város energiaszolgáltatója, a Wien Energie által működtetett töltőállomáson buszok mellett hidrogénhajtású teherautók is tankolhatnak, igaz, a Bécs egyelőre még nem rendelkezik ilyen járművel. A töltés két nyomáson – 350 és 700 baron – lehetséges, így különböző járműtípusoknak is alkalmas. Az osztrák főváros eközben már a következő hidrogénkút építését tervezi a 11. kerületben, Simmeringben. Ugyanitt egy 2,5 megawattos elektrolízis-üzemet is kialakítanak, aminek a segítségével a Wien Energie a jövőben saját maga állíthat elő tiszta hidrogént. Ennek az üzemnek az építése 2022 második felében indulhat, a tervek szerint 2023-ban már meg is kezdheti működését.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek