Hulladékból állítana elő zöldüzemanyagot Bécs

iho/zöldút   ·   2022.06.21. 18:00
01_becs_zold_hulladek

Megkezdte működését az osztrák fővárosban az a kísérleti berendezés, aminek segítségével hulladékból és ipari maradékanyagokból állítanának elő szén-dioxid-semleges üzemanyagokat. Ha sikeres lesz a kutatási projekt, a bécsi buszok is az itt előállított zöldüzemanyaggal járhatnak.

Egy megawattos teljesítményével már majdnem ipari léptékű az a kísérleti berendezés, amit nemrég helyeztek üzembe a bécsi Simmeringer Haide hulladékégető területén. A világon egyedülálló berendezés segítségével faipari hulladékból, szennyvíziszapból és a papírgyártás során keletkező maradványanyagokból szintézisgázt állítanak elő, amit aztán megtisztítanak és egy következő lépésben nyersolajjá alakítanak. A különböző technológiákat ötvöző kutatási projekt középtávú célja, hogy az így keletkező nyersolajból zöldüzemanyagot – szén-dioxid-semleges gázolajat és zöld kerozint – állítsanak elő.

Ipari méretű termelés esetén egy ilyen berendezéssel évente akár 10 millió liter zöldüzemanyagot is elő lehetne állítani, amivel 30 ezer tonnányi fosszilis szén-dioxidtól lehetne megóvni a környezetet. Ez átszámolva azt jelenti, hogy Bécs összes buszát klímasemleges üzemanyaggal lehetne megtankolni. A kutatási projekt részeként – kísérleti jelleggel – olyan buszt is forgalomba állítanának Bécsben, ami az itt készült zöldüzemanyagot használja.

A kísérleti eljárás ábrája. 1. Biomassza/hulladékok: Ahelyett, hogy a különböző hulladékokat egy hulladékégetőben hővé és árammá alakítanák, a faipari hulladékokat, papíripari maradványanyagokat és szennyvíziszapot itt új területen hasznosítják. 2. Biomassza gázosítás: A berendezés egy komplex kémiai eljárással – aminek során magas hőmérséklet mellett gőzt adagolnak be – a hulladékokat és maradványanyagokat szintézisgázzá alakítja. A hidrogénből, szén-dioxidból, szén-monoxidból és metánból álló gázelegyet a további hasznosítás előtt alaposan megtisztítják. 3. Fischer-Tropsch-eljárás: Egy katalizátorral végzett kémiai eljárással a megtisztított szintézisgázból szintetikus nyersolaj keletkezik. 4. Zöldüzemanyag: A szintetikus nyersolajat finomítják, az így keletkező klímasemleges üzemanyagot (gázolaj vagy kerozin) pedig már közvetlenül fel lehet használni. A kutatási projekt keretében a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien az egyik buszán teszteli majd az így előállított zöld dízelolajat (grafika: Wien Energie/Harald Ströbel)

A Waste2Value nevet viselő kutatási projekt során azonban nemcsak megújuló kiindulóanyagokkal kísérleteznek, hanem például újrahasznosításra már alkalmatlan műanyagmaradékokkal is. Ugyanígy a végtermék is rendkívül sokoldalú lehet: zöld gáz a földgázhálózatnak vagy zöld hidrogén az ipar és a különböző mobilitási megoldásoknak.

A különböző tudományágakat felölelő kutatási projektet az Osztrák Kutatástámogatási Társaság finanszírozza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek