Húszmilliárd eurós állami segélyt nyújt Németország, a vasút is kap belőle

iho/vasút   ·   2022.04.20. 15:00
rendezopalyaudvar

Megjelentek az első uniós állami támogatások az Ukrajnában dúló háború és az annak következtében életbe léptetett szankciók miatt szenvedő vállalatok veszteségeinek enyhítésére.

Az Európai Bizottság húszmilliárd eurós (cirka 7400 milliárd forintos) állami támogatást hagyott jóvá német vállalatok részére. A támogatás minden szektorból érint vállalatokat, és a vasúti árufuvarozás is profitálhat belőle. Az energiaárak is napirenden szerepelnek, a támogatás ezt a vonalat is érinti. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke elmondta, ezzel az akár húszmilliárdos kerettel Németország a jelenlegi válság és a szankciók által érintett valamennyi ágazatban támogat vállalatokat.

Az európai cégek a szankciók miatt veszteségeket szenvednek, ez alól a vasúti árufuvarozási szektor sem kivétel: a vasúti árufuvarozók az eurázsiai útvonalakon nyolcvan százalékos forgalomcsökkenést tapasztalnak, ezért aggodalmukat fejezik ki a jövővel kapcsolatban.

Kristian Schmidt, az Európai Bizottság szárazföldi közlekedési igazgatója április elején Brüsszelben, a Vasúti Teherszállítási Csúcs különkiadásán elmondta: a szankciók hatásával kapcsolatban az Európai Bizottság több olyan határozatot hozott, melyek lehetővé teszik az állami támogatást, és lehetővé teszik a tagállamoknak az elfogadott szankciócsomagok miatt szenvedő cégek és vállalkozások kompenzálását. Az állami támogatás nem kifejezetten a vasútra vagy a közlekedésre vonatkozik, viszont minden bizonnyal érinti ezt a két szektort. Vagyis van lehetőség azoknak a vállalatoknak a támogatására, amiket a szankciók negatívan érintenek.

Az állami támogatás Németországban közvetlen támogatások, adó- vagy fizetési kedvezmények, visszafizetendő előlegek, garanciák, kölcsönök, tőke és hibrid finanszírozás formájában valósul meg. Németország után több tagállam is követni fogja a testreszabott pénzügyi finanszírozási rendszert.

A vasúti árufuvarozók az Oroszországgal szemben életbe léptetett uniós szankciók következtében kialakult pénzügyi veszteségek mellett egy másik támogatási intézkedést is igénybe vehetnek. A Bizottság szerint az állami támogatás része a március végén elfogadott, úgynevezett ideiglenes válságkeretnek. A keret pénzügyi kompenzációt is nyújt azoknak a cégeknek, melyek a szintén háború következtében megugró gáz- és villamosenergiaár-emelkedéstől szenvednek.

A Bizottság azt is bejelentette, hogy az ideiglenes válságkeret segítséget nyújt a magas energiaárak kompenzálásához. A bármilyen formában nyújtható támogatás részben kompenzálni fogja a vállalatokat, különösen az intenzív energiafelhasználókat, a rendkívüli gáz- és villamosenergiaár-emelkedések miatti többletköltségekért. Az egy kedvezményezettre jutó teljes támogatás egy adott időpontban nem haladhatja meg az elszámolható költségek harminc százalékát, de legfeljebb kétmillió eurót (körülbelül 750 millió forintot).

A közlemény alapján, ha egy társaság működési veszteséget szenved, további támogatásra lehet szükség a gazdasági tevékenység folytatásának garantálásához. Ezért a támogatási intenzitás magasabb az intenzív energiafelhasználóknak, így a tagállamok a felső határt meghaladó, akár 25 millió eurós (9,3 milliárd forintos) támogatást is nyújthatnak, a különösen érintett ágazatokban és alágazatokban tevékenykedő társaságoknak pedig akár 50 millió eurót (18,6 milliárd forintot).

A gáz- és villamosenergia-árak által érintett vasúti árufuvarozó társaságoknak meg kell vizsgálniuk ezeket a támogatási rendszereket, mivel ezek nagyon hasznosak lehetnek nekik. Mivel a szankciók és az energiaárak padlóra küldik a szektort, mostantól lehetőség nyílik a károk legalább részleges megtérítésére, valamint a versenyképesség megőrzésére – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció, kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek