Jelentős pénzcsomaggal segíti ki Németország a vasút villanyszámláit

iho/vasút   ·   2023.02.28. 12:00
dbcargo_tehervonat

Az EU jóváhagyásával 1,1 milliárd euróval enyhítik a vasúti szektor égbe szökő villamosenergia-árait.

A német kormány 2022 decemberében úgy döntött, hogy a vasúti szolgáltatók villamosenergia-költségeinek csökkentésével lép fel a megnövekedett energiaköltségek ellen; a brüsszeli pénzcsomag ezt az árcsökkenés kompenzálja. Az Európai Bizottság megemlíti, hogy Németország pénzügyi terve a verseny torzítása nélkül az állami támogatási szabályok hatálya alá tartozik, ezért is hagyták jóvá a támogatási programot, mely 2023 végéig érvényben marad.

A német parlament 2022 végén szavazta meg a villamosenergia-árak kilowattóránként 13 eurocentre történő csökkentését, támogatva ezzel a vasúti szolgáltatókat. Akkor az Európai Vasúti Fuvarozási Szövetség (ERFA) főtitkára, Conor Feighan kijelentette, hogy a támogatási intézkedés a múltbeli vagy az előrejelzett kereslet akár kilencven százalékára is érvényes lesz. Németország a gyakorlatban a teher- és személyszállító szolgáltatók havi költségeinek csökkentésével, valamint az áramszolgáltatók közvetlen kompenzálásával hajtja végre az intézkedést.

Az Európai Bizottság elismerte, hogy az intézkedés nagy jelentőséggel bír, figyelembe véve Ukrajna orosz inváziójának energiaárakra gyakorolt hatását, különös tekintettel a villamosenergia-árakra. A segítség egyesek szerint meglehetősen későn érkezett. Az ilyen támogató intézkedések végrehajtása azonban az egyes kormányok kezében van, nem EU-hatáskör.

Amint azt az Európai Kombinált Fuvarozási Társaságok Szövetsége (UIRR) korábban kihangsúlyozta, a legtöbb tagállam nem támogatta, sőt nem is gondolkodott a vasutak támogatásán. Éppen ezért hamarosan több hasonló intézkedést is életbe kellene léptetni Európában. A franciaországi közlekedési szövetségek például kiemelték: a vasúti árufuvarozók a példátlan költségek okán hamarosan nehezen fogják majd tudni kifizetni a számláikat – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek