Jönnek a Pesa motorvonatok Csehországba

Korcsmáros Gábor   ·   2023.01.23. 15:00
Pesa

Egy korábbi megrendelés mellé még tíz 847-es sorozatú motorvonat érkezik a Cseh Vasutakhoz. Az elsőt már Velimben tesztelik.

A Cseh Vasutak (ČD) a pilseni régió vasútvonalaira tíz új, 847-es sorozatú motorvonatot vásárol a Pesa Bydgoszcz lengyel járműgyártótól. A szerződés értéke 900 millió korona (14,85 milliárd forint). A ČD 2020-ban írt alá összesen százhatvan motorvonat beszerzésére keretszerződést azzal, hogy fokozatosan hívja majd le őket annak függvényében, melyik régiókban marad vasúti személyszolgáltató. Most, hogy kiderült, a pilseni régióban a következő években is ő marad a szolgáltató, további tíz egységet rendelt.

Legutóbb 2021 decemberében rendelt a ČD a Pesa által gyártott 847-esekből, akkor hatvanhatot hívtak le több csehországi régió számára. Ennek a flottának az első szerelvénye éppen a napokban érkezett a velimi tesztpályára, hogy elvégezzék rajta a szükséges próbákat. Folyamatosan érkeznek majd a szerelvények, úgy, hogy a teljes flotta 2024. decemberében, a 2025-ös menetrendi időszak kezdetén forgalomba állhasson.

A 847-es sorozat az elkövetkező években jelentősen átalakítja a regionális közlekedés képét Csehországban. A ČD tervei szerint a következőképpen alakul az új járművek szétosztása:

  • tíz a közép-csehországi régióba,
  • hét-hét a dél-csehországi és
  • a pardubicei régióba,
  • kilenc pedig a Vysočina régióba,
  • egy harminchárom járműves opció lehívása pedig Hradec Králové környékére kerül.
  • A legutóbb megrendelt tíz egység pedig a pilseni régióba kerül.

A Cseh Vasutak tehát a keretszerződésben szereplő százhatvan járműből hetvenhatot már biztosan átvesz.

Egy motorvonat egység ára 90 millió korona (1 milliárd 485 millió forint), már gyárilag beszerelik az ETCS vonatbefolyásoló rendszer fedélzeti egységét. Világos, tágas, ergonomikus kialakítású ülésekkel ellátott modern utastér várja az utasokat, lesz bennük wifi, konnektorok, USB csatlakozók, valós idejű utastájékoztató rendszer, LCD kijelzők is. A vonatok akadálymentesítettek lesznek, lesz bennük többcélú tér is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek