Kevesebb kábellopás történt Pest megyében

MTI   ·   2013.07.10. 11:56

Elismeréseket adott át Bolla Tibor, a BKV és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója budapesti és Pest megyei rendőröknek a kábellopások ügyében elért sikereikért.

Az elmúlt időszakban a Pest megyei és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal közösen végzett ellenőrzések, akciók sikeresek voltak, több kábeltolvajt is sikerült elfogni. Az oklevelek átadásán Bolla Tibor azt mondta, évente százmilliós kárt okoznak a kábeltolvajok a cégnek, ráadásul a tolvajok életveszélyes helyszínt hagynak hátra, többször utasokat is megrázott egy-egy levágott kábel.

Közölte, a BKV felismerte, hogy a tolvajok ellen csak társadalmi összefogással léphet fel, ezért kötöttek a rendőrséggel együttműködést, amely sikeres volt. Az elmúlt időszakban több feltételezett elkövetőt is sikerült elfogniuk, a Pest megyei szakaszon pedig látványosan csökkent a kábellopások száma.

Vitézy Dávid szerint nyugat-európai példák is azt mutatják, hogy nem egyszerű a kábellopásokat megszüntetni, sőt egyes városokban a budapestinél is nagyobb mértékűek az ilyen károk. A jövőben anyagi lehetőségeikhez mérten olyan védelmi rendszert vezetnek be, amely azonnal jelez, ha kábellopást érzékel – tette hozzá.

A BKK korábban közölte, hogy májusban és júniusban a felére csökkent a kábellopások száma az előző év azonos időszakához viszonyítva, a kábellopások okozta kár pedig 30 százalékkal csökkent.

A kábellopások 2007 óta váltak rendszeressé, az eltulajdonított kábelek összértéke már meghaladja a kétmilliárd forintot, a kár azonban ennek a kétszerese a helyreállítás és a buszos pótlás költségei miatt.

A gyors rendőrségi beavatkozás a BKK tájékoztatása szerint nagyon nehéz, mert a lopások általában az éjszakai üzemszünet során történnek. Ezért a BKV olyan rendszer telepítésére hirdetett meg közbeszerzési eljárást, amely alkalmas a lopások azonnali észlelésére. A kísérleti rendszer már több helyszínen működik, villamos- és HÉV-vonalakon is kiválóan vizsgázott.

Korábban írtuk, hogy közbeszerzést hirdet a BKK olyan rendszerre is, amelynek használatával a kábel mikroszemcsékkel azonosítható jelet hagy a tolvaj ruháján, kezén és mindenen, amivel a levágott kábel kapcsolatba kerül. Erre azért van szükség, mert a lopásokat nagyon nehéz bizonyítani, ha nincs tettenérés. A jelölés szemmel nem látható, de olyan azonosítót tartalmaz, amely megfelelő műszerrel kimutatható.

Kapcsolódó hírek