Közel kétmilliós pótdíjat is fizettek be tavaly a BKK-nak

iho   ·   2020.06.25. 12:00
400px_bkk_ellenor

Bár az utasok döntő többsége becsületesen, a szabályoknak megfelelően veszi igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat a fővárosban. Emellett ugyanakkor minden évben vannak olyanok, akik nem csupán jegy, vagy bérlet nélkül utaznak, hanem figyelmen kívül hagyják a pótdíjazással járó kötelességeiket, felszólításokat is, így milliós pótdíjtartozásokat halmoznak fel, feleslegesen. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) még 2015-ben döntött úgy, hogy felülvizsgálja a korábbi évtizedek pótdíjazási gyakorlatát és szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben, és ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tette a pótdíjtartozási eljárásokat is. A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően évente több tízezer fizetési meghagyást és végrehajtási eljárást indít a BKK azokkal szemben, akik jegy és bérlet nélkül veszik igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat.

A BKK összeállította a 2019-es év legnagyobb egyösszegű pótdíjbefizetéseinek listáját:

1.            1 915 388 Ft

2.            1 635 135 Ft

3.            1 030 250 Ft

4.            948 735 Ft

5.            930 889 Ft

6.            920 351 Ft

7.            858 109 Ft

8.            850 691 Ft

9.            824 801 Ft

10.          794 142 Ft

A felsorolt összegek nem csupán fizetési elvárások, hanem már konkrét, teljesített befizetések. Ezek többségét jogi eljárásokat követően fizették be a pótdíjazott utasok. A negatív rekordert összesen 48-szor pótdíjazták a BKK járatain, akivel szemben a befizetések elmulasztása miatt nyolc végrehajtási eljárás indult. A kiszabott pótdíjak befizetésével töredékére lehetett volna csökkenteni a notórius bliccelő kiadásait, és a pótdíjazással járó adminisztrációt.

2019-ben közel kétmillió forintot kellett kifizetnie pótdíjként egy bliccelőnek (illusztráció: BKK)

Nemcsak a közlekedési társaságoknak, hanem az utasnak is az az érdeke, hogy minél előbb rendezve legyen a kiszabott pótdíj. Bár a 8 ezer vagy a 16 ezer forintos kezdeti összegek elsőre soknak tűnnek, ennek ellenére nem éri meg halogatni a befizetést. A szigorított követeléskezelési módszerek miatt a pótdíjazott utasok egyértelműen akkor döntenek a legjobban, ha minél hamarabb rendezik a jegyellenőrök által kiállított sárga csekket.

A BKK szerint nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, ugyanis ha kell, a társaság  bíróságra viszi az ügyeket, így pótdíjazás esetén egyértelműen az a legjobb választás, ha az utas halogatás helyett minél előbb befizeti a kiszabott pótdíjat. Az eddigi pótdíjazási polgári pereket több mint kilencven százalékában a BKK nyerte, ezekben az esetekben törvény szerint a pótdíj összegén kívül a per valamennyi költsége is a pótdíjazott utasra hárul. A társaság ugyanakkor továbbra is igyekszik ügyfélbarát módon eljárni a pótdíjbefizetésekkel kapcsolatban, ezért lehetőséget biztosít a csekkes befizetésen kívül, az összeg banki átutalására, illetve a számlavezető bankfiókokban történő befizetésre. Ennek keretében fizetési emlékeztetőket küld ki, akár több havi részletfizetést is biztosít a pótdíjazottak számára, továbbá szeretné a közeljövőben lehetővé tenni a helyszíni pótdíjazáskor a bankkártyás fizetés.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek