Közlekedési Múzeum: két helyszínen, a föld fölött

iho   ·   2017.05.17. 13:15
00kicsi

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum első embere rajongói Facebook-oldalán számolt be az alábbiakról, betűhűen idézzük:

„Beért az elmúlt hónapok előkészítő munkája: döntött a Kormány a Közlekedési Múzeum projekt jövőjéről, az eddigi koncepció felülvizsgálatáról. Baán László miniszteri biztos mai közleménye itt olvasható: http://bit.ly/2pJEWn4 (lentebb ebből a letölthető szövegfájlból magunk is idézünk – a szerk.)

A döntés óriási lehetőséget nyit meg az intézmény számára: a Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelye nem a Városligetben, hanem új helyszínen, a korábbi tervekben szereplőnél nagyobb területen, a közlekedési gyűjteményünk (vonatok, buszok, villamosok, stb.) teljes spektrumú bemutatását lehetővé tevő környezetben valósulhat meg. Az új helyszínt már keressük, elsődlegesen a fővárosi vasút által felhagyott rozsdaövezeti ingatlanokon.

A Városligetben a Közlekedési Múzeum történeti csarnoka visszaépül, de a korábban tervezett föld alatti bővítésre így már nem lesz szükség. Az épületet a fenti döntésnek köszönhetően nem Közlekedési Múzeumként, hanem a műszaki muzeológia új első számú kiállítóhelyeként, a magyar innováció és feltalálók történetét bemutató kiállítással kelhet új életre.


Szerintem jó döntés született és nagyon örülök, hogy mód nyílt a projekt felülvizsgálatára, a Kormány, Baán László miniszteri biztos és a Városliget Zrt. maximális konstruktivitással és nyitottsággal támogatták a múzeum szakmai szempontjait, a kiállítótér bővítésére, a korábbi koncepció felülvizsgálatára vonatkozó javaslatokat.

2016-ban azzal vettem át a projekt vezetését, hogy európai összehasonlításban is egyedülálló intézményt hozunk létre a Közlekedési Múzeum újjáépítésével. Ez a döntés 100%-ban ezt szolgálja – a kollégáimmal minden erőnkkel azon leszünk, hogy a lehető legmagasabb színvonalú teljesítményt nyújtva éljünk ezzel a lehetőséggel.”

A Vitézy által linkelt közlemény Közlekedési Múzeumra vonatkozó része így hangzik:

„A Kormány döntött a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) további fejlesztéséről is. A Közlekedési Múzeum lebontott épületében mintegy 4500 négyzetméter kiállítótér volt. A múzeum történeti épületének rekonstrukciójára vonatkozó, az elmúlt két évben készült tervek – az épület térszint alatti bővítésével számolva – ezt duplájára, 9000 négyzetméterre növelték. A kibővített kiállítótér az eddigi kiállításoknál minden szempontból jóval átfogóbb, sokkal több közlekedési eszközt bemutató közlekedési kiállítás megvalósítására lett volna alkalmas, de a Közlekedési Múzeum gyűjteményének (vasúti járművek, autóbuszok, villamosok, stb.) teljes körű bemutatását ez sem tette volna lehetővé. A Kormány döntése történelmi mérföldkő a közel 120 éves Közlekedési Múzeum életében, ugyanis a döntés alapján, egy sok évtizedes hiányt orvosolandó, a Közlekedési Múzeum számára egy olyan új, fő kiállítóhelyet szükséges létrehozni, ahol lehetséges a közlekedési eszközök, illetve azok történetének teljes spektrumú bemutatása, az eddigi városligeti helyszínnél sokkal nagyobb területen.

A Kormány ismételten állást foglalt a Közlekedési Múzeum városligeti történeti épületének – amely a millenniumi kiállítás egyik legpompásabb épülete volt – eredeti tervek alapján történő rekonstrukciója mellett is. Itt az MMKM egyik tagintézményeként a magyar innováció történetét, a világhírű magyar műszaki találmányokat és feltalálókat bemutató interaktív kiállítás jön létre. Ezzel összhangban a városligeti épület újjáépítésére vonatkozó eddigi tervek módosulnak: a koncepció fentiek szerinti felülvizsgálata nyomán nem lesz szükség térszint alatti kiállítási terek létrehozására. Az új Közlekedési Múzeum helyszínét illetően a Kormány néhány hónapon belül végleges döntést hoz.”

És most jön Ön!

Készítettünk egy Google-űrlapot, amelyben egyetlen kérdést tettünk föl mi is. Várjuk lelkes ötleteiket, javaslataikat! Az űrlapra időről időre rápillantunk, és amikor látunk rajta érdemi hozzászólásokat, akkor azokat közzétesszük. Hátha hallgatnak Önökre!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek