Lemondott a BKV vezére

iho/vasút   ·   2012.02.10. 15:51

Várszegi Gyula, a BKV Zrt. vezérigazgatója a pénteken írásban felajánlotta azonnali hatállyal történő lemondását Tarlós István főpolgármesternek – olvasható a BKK Facebook oldalán, illetve a városháza közleményében.

A főpolgármester a lemondást elfogadta.

A lemondás nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy a Blikk megírta: a Fidesz az úgynevezett félmilliárdos prémiumügy miatt követeli a vezérigazgató leváltását. Hogy a vezetők összesen ekkora összeget kaptak, a Mai nap írta meg.

A BKV csütörtökön még visszautasította azt a gyanúsítást, miszerint a kritikus anyagi helyzetben levő vállalat menedzsmentje jutalmat osztogatott volna egymás között. Mint állították, a BKV-nél a munkabérek kifizetése február 8-ra esett, minden, arra jogosult munkavállaló megkapta aznap a szerződésben meghatározott bérét. Ezen felül a munkavállalók az ígért bérkompenzációt is megkapják visszamenőleg. A BKV vezetősége ezzel együtt cáfolta, hogy a vezetők további jutalmakat kaptak volna.

A cáfolat másnapján a vezérigazgató mégis felajánlotta lemondását.

„Ha tudtam volna róla, hogy a BKV kifizeti a felfüggesztett prémiumokat, biztosan nem engedélyezem” – mondta Vitézy Dávid, a BKV-t felügyelő Budapesti Közlekedési Központ vezetője a Blikknek. Vitézy Dávid az MTI-nek Várszegi Gyula bejelentését megelőzően azt mondta: ha valóban kifizetés történt, arról a cég vezetői sem Tarlós István főpolgármestert és a város vezetését, sem pedig a BKK-t nem tájékoztatták. Vitézy Dávid arról is beszámolt: a főpolgármester vizsgálatot rendelt el a BKV-s prémiumok kifizetésével kapcsolatban, amelynek jövő hét elejére lesz eredménye, illetve azzal összefüggésben akár személyi változások lehetőségét is felvetette a BKV vezetésében.

Pénteken Tarlós István főpolgármester megerősítette, hogy főpolgármestertől függő prémiumokat sem a BKV-nál, sem a Budapesti Közlekedési Központnál nem fizettek ki; a cégen belül történteket pedig megvizsgálják.

A BKV-t péntektől Vitézy Dávid és a BKV vezérigazgató-helyettesei irányítják, mondta az Origónak Szűcs-Somlyó Mária, a főpolgármester sajtófőnöke.

Várszegi Gyulát tavaly szeptember elején bízta meg a főpolgármester a vezérigazgatói teendők ellátásával, miután Kocsis István közös megegyezéssel távozott a posztról.

Várszegi Gyula közlekedésmérnök, pályafutását 1954-ben az Építőipari Szállítási Vállalatnál (ÉPFU) kezdte. 1973-tól a Metróber Közlekedésfejlesztési és Beruházási Vállalat igazgatója volt, 1985-től a MÁV műszaki vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója lett.

1989-ben ment vissza az ÉPFU-hoz, ahol vezérigazgató-helyettesként dolgozott. 2002-2006 között a fővárosi önkormányzatnál volt főtanácsadó, majd 2006-2009 között a Metróbernél fejlesztési igazgató. A BKK honlapján található tájékoztatás szerint 2010. november 16-tól volt a BKV Zrt. és a BKK Zrt. igazgatóságának elnöke.

A BKV Várszegi Gyula vezetésével kezdett átfogó megtakarítási programba, egyebek mellett aláírta a dolgozók kollektív szerződésének felmondását arra hivatkozva, hogy a dokumentum olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek „a BKV kiélezett anyagi helyzete, a működés finanszírozásának hiánya miatt nem tarthatóak fenn, illetve olyan juttatásokat is, amelyek a társaság gazdasági erejét meghaladják, teljesítménnyel alá nem támasztott költséget jelentenek”, írta a távirati iroda.

Kapcsolódó hírek