Lengyel kamionokkal szállítják el az Eperjeske-Rendezőn rekedt orosz tehervagonokat

iho/vasút   ·   2024.04.08. 12:35
Lengyel kamionkonvoj Eperjeske rendezőn

Az Ukrajna elleni támadás megindulásakor az Oroszországi Vasutak többezer vasúti teherkocsija rekedt külföldön, Magyarországon, a záhonyi átrakókörzetben körülbelül nyolcszáz. Tavaly nyári nagy elszállítási hullámuk után újra konvojban közlekednek a szétszerelt vagonokkal megrakott trélerek. 

Lassan kiürülnek a záhonyi átrakókörzet széles nyomtávú tárolóvágányai, ahol az elmúlt több mint két évben a Magyarországon rekedt orosz és belarusz teherkocsik vesztegeltek. Számuk különféle műveletek révén folyamatosan csökkent: egy részüket visszaküldték Ukrajna felé, több mint százat pedig trélekre rakva szállítanak el Lengyelország felé – valószínűleg azért, hogy Szlovákián, Lengyelországon és Belaruszon keresztül, e költséges művelet keretében származtassák vissza a járműveket orosz tulajdonosaikhoz.

A trélerezés folyamata egy átmeneti, csendesebb időszak után az elmúlt napokban ismét intenzívvé vált: képünkön „Tűzveszélyes!” feliratú orosz gázszállító tartályok indulnak rendeltetési helyükre – a gázszállító kocsik járműszekrényei a forgóvázakkal külön utaznak. Ezen kívül még ugyancsak orosz koromszállító kocsik várnak sorsukra Eperjeske-Rendezőben.

A magyar területen ragadt vagonok sorsának rendezését az uniós előírások is sürgetik. Ezek ugyanis előírják, hogy az Európai Unión kívülről származó vasúti kocsik nem maradhatnak a végtelenségig az EU határain belül. Szlovákiában például egy éven belül megtisztították a Tiszacsernyő (Čierna nad Tisou) és Kassa közötti 1520 milliméteres síneket az orosz kocsiktól – igaz, nálunk akadt kibúvó, mondván, egy másik uniós jogszabály huszonnégy hónapos tartózkodást tesz lehetővé.

Nos, már ez is lejárt, a lengyel trélerek viszont újabban ismét sűrűn fordulnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek