Lot: igazgatócsere, kemény leépítések

iho   ·   2013.02.07. 16:30
cim

Meglehetősen bonyolult időszakban veszi át, illetve veszi vissza a lengyel nemzeti légitársaság vezetését a 2010 őszén egyszer már lemondott, most újra kinevezett vezérigazgató, Sebastian Mikosz. Elődje, Marcin Pirog tavaly decemberben volt kénytelen távozni. Mikosz a légitársaság tizenharmadik vezérigazgatója.

Mikosz úgy nyilatkozott, hogy kész megharcolni a kihívásokkal és levezényelni a Lot átalakítási folyamatát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a helyzet mostanság fölöttébb bonyolult a társaság számára. Múlt hónapban a cég 127 millió dollárnyi sürgősségi tőkeinjekciót kapott a lengyel kormánytól, a társaság 93 százalékos többségi tulajdonosától. Ez részben a működés fenntartására, részben az átalakításra kellett, a Lot ugyanis igen komoly karcsúsításra készül a hatékonyság és profitképesség érdekében: az alkalmazottak 30 százalékát építik le és a flottát 40-ről 25 gépesre csökkentik.

Ugyancsak bonyolítja a helyzetet, hogy a terngerentúli járatokra vásárolt, a meglévő 767-eseknél jóval gazdaságosabban üzemeltethető Boeing 787-esek, amelyek a Varsó–Budapest járaton is bemutatkoztak, az ismert okok miatt a földön vesztegelnek, a két átvett gép közül az egyik Varsóban, a másik Chicagóban. A Lot az egyik olyan érintett légitársaság, amely már nyilvánosan is bejelentette kompenzációs igényét az emiatt keletkező veszteségekért.

Kapcsolódó hírek