MÁV-átalakulás: januárban

iho   ·   2013.07.03. 11:36

Az átszervezés első lépéseit a késedelem ellenére megtették már. Az önálló pályaüzemeltető cég cégbírósági bejegyzése NPV Zrt. néven már megtörtént, a tényleges struktúraváltáshoz azonban szükség van a finanszírozó bankok támogatására, bizonyos esetekben előzetes jóváhagyásukra is. A pénzintézetek már tavasszal jelezték, hogy a döntést előkészítő folyamatok a vártnál tovább tarthatnak, nem egy esetben az anyacéggel is egyeztetni kell.

A MÁV menedzsmentje több, a banki döntésektől független feladatot végrehajtott már, illetve készül ezek végrehajtására. A MÁV Informatika Kft. névváltoztatásával létrejött MÁV Szolgáltató Központ Zrt. (mintegy 1500 dolgozó tartozik ide, humán, számviteli, beszerzési, logisztikai, ügyviteli, munka- és környezetvédelmi területen) június 1-jén vette át a feladatokat. A vagyongazdálkodásra külön cég, a MÁV Vagyonkezelő Zrt. alakult. Ezek a változások az első időszakban is négyszázmilliós megtakarítást jelenthetnek.

A MÁV-Gépészet és a MÁV-Trakció beolvadása a MÁV-Startba (a jelenleg is meglévő közös irányítástól függetlenül) 2014. január 1-jén valósulhat meg, a jogi és technikai előkészítés folyamatban van. Annak ellenére, hogy új megállapodásokat nem kell kötni – a Start a két beolvadó cég jogutódja lesz –, az akcióhoz a hitelező bankok jóváhagyása feltétlenül szükséges, az összeolvadás ugyanis mintegy hatvannégymilliárd forint hitelkötelezettséget is érint – írja a Napi Gazdaság.

Kapcsolódó hírek