Mozizhatunk Bécsig vagy Prágáig

iho   ·   2019.08.08. 22:45
RJmon400b

A cseh RegioJet tavaly 4 millió eurós nyereséget ért el, csaknem 10 millió utazást bonyolítottak Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban. Ebben az évben az utasszám 10-15 százalékos növekedését várják - állítja a magánvasút közleményében. E két év adataiban még nincsenek magyarországi utasok, de a tervek szerint a következő éviben már lesznek: 2020 júniusában indítják itteni szolgáltatásukat, Prága – Marótberény (Brno/Brünn) – Bécs járataik közül két vonatpár útját a magyar fővárosig hosszabbítják meg, ahogy már az iho.hu is megírta.

Minden utasnak saját képernyője lesz (a képek forrása: RegioJet)

A lépés nem jelenti a hazai vasúti piac liberalizációját, a csehek nem közszolgáltatást nyújtanak majd, hanem szigorúan üzleti alapon törnek be a nemzetközi utazások magyar piacára. Így belföldön, hazai célállomások között nem is lehet majd igénybe venni a sárga vonatokat. Természetesen a MÁV-Start járatain megszokott szociális és egyéb kedvezmények sem lesznek érvényesek, ám a RegioJet azt ígéri, hogy lesznek akciós árú jegyek, mégpedig ezeket egészen a vonat indulásáig meg lehet venni (már ha van még szabad hely a vonatra).

A jegyértékesítést a RegioJet végzi majd, a csehek kezében marad minden üzleti és ügyfélszolgálati felelősség is az útvonal teljes hosszában. Partnereket azonban igénybe vesznek, egy-egy magánvasutat, Ausztriában a Westbahn GmbH-t, Magyarországon a Continental Railway Solution Kft.-t. A CRS mozdonyvezetői és vezető jegyvizsgálói, illetve további munkatársai lesznek felelősek mindennemű forgalmi és vasútbiztonsági kötelezettség betartásáért a magyar pályahálózaton. Ugyanezeket a feladatokat Ausztriában a Westbahn fogja ellátni.

Továbbjönnek Bécsből

Magyarországi megállások:

  • Budapest Déli
  • Kelenföld
  • Győr
  • Mosonmagyaróvár
  • Hegyeshalom

A RegioJet nem ismeretlen a magyar közönség előtt sem, buszaikkal ugyanis már elértek hozzánk, naponta 14 autóbuszt közlekedtetnek Budapesti indulással és érkezéssel Prága, Bécs, Brno és Pozsony felé, illetve felöl.

Belföldön nem használhatjuk

A cég a szolgáltatás színvonalával is igyekszik megnyerni az utasokat, a Prága-Bécs-Budapest vonatokon három osztály lesz (Standard, Relax és Business), de az alábbiak mindegyiken külön díjak nélkül bennefoglaltatnak a jegyárban:

  • Helybiztosítás
  • Kávé, víz, mentatea, narancslé
  • Wi-Fi
  • Napilapok
  • Fedélzeti szórakoztatórendszer (filmek, zene)

A Business osztály fülkéiben bővített ellátás jár, amely egy pohár pezsgőt is magában foglal.

Ezen felül az utasoknak lehetőségük van a RegioJet fedélzetén vásárolni az ital- és ételkínálatából. Néhány példa az étlapról a cég közleménye szerint: sushi, saláták, szendvicsek, sütemények.

Mosonmagyaróváron is megállnak

 

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek