Nem állt meg a Metropolitan Pardubicén

Korcsmáros Gábor   ·   2023.04.30. 20:30
PCE

A forgalomirányító hibájából egy átmenő vágányra terelték a Budapestről Prágába tartó vonatot. Vagy ötvenen maradtak le az EC 270-esről...

Nem mindennapi kellemetlen élményben volt részük azoknak az utasoknak, akik Pardubice állomáson szerettek volna kiszállni az EC 270-es számú Metropolitan vonatból szombaton éjjel. A vonat ugyanis a közép-csehországi, körülbelül szolnokihoz hasonló kaliberű Pardubice állomáson egyszerűen nem állt meg. A szolgálattevő forgalomirányító ugyanis az állomás egyik átmenő vágányára terelte a vonatot, és szabad jelzést adott neki, amit a mozdonyvezető úgy értelmezett, hogy valami rendkívüli helyzet miatt tovább kell haladnia. 

Az eset pikantériája, hogy a 270-es Metropolitan az utolsó vonat Csehországban, amelyik Pardubicéről Prágába juttatja az utasokat (nulla órakor indul), így a Cseh Vasutaknak kötelező volt pótlóbuszt rendelni, és azzal elvinni a nagyjából ötven, a vonatra várakozó, faképnél hagyott utast Prágába.

A Metropolitanról a Pardubicére utazók sem tudtak persze leszállni, a vonat a legközelebbi állomáson, Přeloučon állt meg, innen bumliztak vissza az utasok a legközelebbi visszafelé közlekedő vonattal. Ők jártak jobban, a Pardubicén felszállni szándékozó Prágába utazók csak hajnali három óra 34 percre értek a cseh fővárosba, 0 óra 55 perc helyett.  

Olvasóink közül az idősebbek a hatvanas-hetvenes évek fordulóján találkozhattak először Pardubice nevével: a magyar televízió Telesportja ugyanis konzekvensen, évről évre közvetítette a pardubicei nagydíjat, az ugróverseny Velká pardubickát, Radnai Jánossal a mikrofon mögött. Ennek immár sok-sok évtizede, de a lóverseny örök, idén tartják a 133. Velkát.

Nem ok nélkül említjük mindezt: a pardubicei vasútállomáson mind a mai napig egy lovas műdal (népdal?), a Já mám koně néhány taktusa az állomási szignál

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek